Go Back
+ servings
Slånbärssaft

Receptet - Så gör du:

Slånbärssaft

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Njut av en härligt syrlig och säsongsbetonad slånbärssaft, perfekt för att fira naturens skatter.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 2 flaskor

Ingredienser
 

  • 2 kg mogna slånbär
  • 8 dl vatten
  • 6,5 dl strösocker justera efter smak

Instruktioner

  • Plocka mogna slånbär. Skölj bären noggrant och ta bort eventuella blad eller kvistar.
  • Du kan vänta på den första frosten eller frysa bären i ett dygn för att minska bitterheten.
  • Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud sedan i ca 10 minuter tills bären är mjuka och vattnet har fått en fin röd färg.
  • Mosa bären med en gaffel eller potatismosare för att extrahera så mycket saft som möjligt.
  • Sila saften genom en fin sil eller ett sildukstyg för att avlägsna fruktresterna.
  • Häll den silade saften tillbaka i kastrullen och tillsätt socker. Blanda väl.
  • Värm blandningen över låg värme, rör om tills sockret löst upp sig helt. Smaka av och tillsätt mer socker om du vill ha saften sötare.
  • När sockret har lösts upp, ta bort kastrullen från värmen och låt saften svalna.
  • Färdigt! Häll den färdiga slånbärssaften i rena flaskor eller burkar och förvara den kallt i kylskåp. Saften kan också frysas om du vill spara den längre, tänk då på att använda en frystålig flaska eller behållare.
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Slånbärssaft