I denna artikel går vi igenom hur du gör svartvinbärsvin hemma på enklaste sätt. Svartvinbärsvin är ett unikt val – ett djupt, mörkt, rikt bärvin. Det är också lätt att göra!
Svarta vinbär är en smak som är enkel att sakna när man inte smakat den på ett tag.
Svartvinbär ger ett djupt, mörkt, intensivt vin med fantastisk smak. Om du älskar svarta vinbär – eller bara olika viner överlag – bör du absolut överväga att göra en batch!
Om du inte har försökt göra vin tidigare, låt dig inte skrämmas! Några saker kommer du förmodligen att behöva handla in för att kunna göra ditt svartvinbärsvin. Detta kan du göra online via olika web-shopar och sedan kan du återanvända redskapen i framtiden!
Var heller inte rädd för att det kan ta några veckor att göra vinet, det är värt det och kommer ge många härliga glas svartvinbärvin!
Receptet – Så gör du:
Svartvinbärsvin (Recept)
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 1,4 kg färska eller frysta svarta vinbär
- 1,4 kg strösocker
- 4 liter vatten
- 1 tsk pektinas
- 2 st tabletter b-vitamin (jästnäring) hittas på exempelvis ICA
- 1 paket valrfri vinjäst enligt paket ELLER 1 pkt 50 g brödjäst
- 1 g vinsvavla (finns ofta på ICA)
Instruktioner
- Skölj och plocka igenom svarta vinbären, ta bort eventuella mögliga bär, blad, pinnar etc. Ta bort stjälkar och gropar, och hacka upp dem.
- Se till att dina hinkar är rena och torra.
- För ner dina svartvinbär i hinken. Tillsätt dina 4 liter vatten (kokande). Rör om i hinken.
- Sätt på locket och ställ hinken i ett kallt hörn av hemmet. Låt stå där i 7 dagar.
- Trä över din bryggpåse över din andra hink, exempelvis med klädnypor.
- Häll över innehållet från din hink som stått i 7 dagar till bryggpåse-hinken, så att bärköttet silas bort.
- Ta försiktigt av bryggpåsen med sitt innehåll från hinken, och var försiktig så att bärköttet inte faller ner i din släta vinblandning. Pressa gärna bryggpåsen för att få med det mesta av vätskan.
- Tillsätt nu ditt socker till hinken. Rör om noga.
- Tillsätt 1 tsk pektinas och rör om.
- Tillsätt på samma sätt jästnäringen (vitamin B) efter att du har smulat ned tabletterna till ett pulver. Rör om.
- Tillsätt sedan jästen enligt paketets instruktioner. Rör om.
- Återslut hinken och ställ den på en plats där den håller en temperatur på 20 grader.
- Låt stå i 7 dagar. Öppna upp hinken första tre dagarna och rör om (en gång om dagen).
- Dra över vinet till ett nytt, rent kärl via en slang, se till att du inte får med bottensatsen. Låt nu stå i cirka 14 dagar till.
- Smaka på vinet efter ungefär 1,5 vecka. Avsluta när du känner att det är färdigt genom att tillsätta vinsvavla för att avsluta jäsningsprocessen.
- Buteljera vinet i sin slutgiltiga behållare med PVC-slangen. Nu är det färdigt!
Jag har gjort detta vin, fick dock inte tag i varken pektinas eller jästnäring men det gick bra ändå. Har hällt upp det på flaskor och provsmakat. Det vart riktigt gott. De har fått stått några veckor för länge så procenten vart hög. 21%.
Köpte vinjäst för lättvin, påsens innehåll var på 10 gram och till 25 liter, hur mycket blir det till denna “lilla” satts tro?