Rosenplister: Skötsel, Plantering & Arter

I denna artikel går vi igenom hur du på bästa sätt lyckas med Rosenplister. Rosenplister är snabbväxande fleråriga marktäckare eller behållarväxter som livar upp halvsoliga platser och ger charmiga blommor. Den här tåliga växten kräver uppsikt, och om den lämnas okontrollerad, kan den bli ful och ibland invasiv.

Rosenplister karaktärsdrag

Rosenplister är lätt att identifiera med sin fyrkantiga stjälk (som alla myntfamiljväxter), luddiga löv och lila toppar med små rosa blommor. De är vanligtvis ganska lågväxande, och rosenplister växer till en höjd på cirka 15-31 cm, och kan sprida sig 60 cm längs marken.

Rosenplister odlas i allmänhet mer för sina silverfärgade blad än för sina blommor, men de senare kan också vara mycket vackra. Vissa blad kan återgå till en helt grön färg, och var noga med att beskära ut dessa, så att den gröna färgen inte så småningom tar över.

Växten bildar en tät matta som kan klättra upp och över små strukturer som trädstubbar och lågväxande vegetation.

Plantera med fördel rosenplister på bar jord där inget annat vill växa. Var dock uppmärksam med rosenplister då den har en väldig förmåga att sprida sig.

Intressanta anvädningsområden

Vita rosenplister är bland annat kända att användas för behandling av mild svullnad (inflammation), och appliceras ibland direkt på det drabbade området för mild inflammation i mun och på huden.

Plantering av rosenplister

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt planterar rosenplister.

Vinter och svenskt klimat

Rosenplister tål nästan allt och är en extremt härdig perenn som kommer tillbaka år efter år. Den är värd att testa i trädgårdar över hela Sverige, just av denna anledning. Som vanligt kan det bli svårare för växter att klara sig ju längre norrut i landet man kommer.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera rosenplister?

Rosenplister kan startas från frö som planteras ut efter all risk för frost är över på våren. Växten är också lätt att odla från stamsticklingar eller krondelning. Stammarna rotar sig väldigt enkelt och kommer att bilda separata växter.

Avstånd vid plantering i trädgården

Plantera rosenplister minst 40 cm från varandra. Växterna verkar små, men de sprider sig snabbt. Faktum är att i fuktig jord och milt klimat kan rosenplister bli invasiv. Beskär den på sommaren om du inte vill att den ska sprida sig i din trädgård.

Djup vid plantering

Rosenplister gillar jorddjup på 3 cm eller mindre. Framväxten kan dock ske från så djupt som 7,5 centimeters jorddjup.

På vilken typ av plats växer rosenplister bäst?

Odla denna marktäckare i fuktig men väldränerad jord i delvis eller full skugga. Sorter med silverblad behöver ofta mer ljus för att behålla sin färg, för dessa är halvskugga bäst.

Plantera inte nära mindre växter, annars kan de bli utkonkurrerade av rosenplister.

Jordtyper

Om du planterar rosenplister i skugga kan denna härdiga växt trivas i sandiga, leriga eller till och med lätt leriga jordar. De föredrar fuktig jord men kan fungera bra i ett torrt område där annat inte växer.

Rosenplister sprider sig kraftigt. Förbered trädgårdsbädden med en trädgårdsgaffel eller för att lossa jorden till ett djup på 30 cm, och blanda sedan i ett 5 centimeters lager kompost innan plantering.

Att odla rosenplister i krukor eller andra behållare

Rosenplister kan bli cirka 25 cm hög. Detta gör den inte bara till ett bra marktäcke, utan också till en vacker växt för behållare. Följ övriga råden i guiden som vanligt, detta är en tålig växt.

Skötsel av rosenplister

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin rosenplister.

Vattning

Rosenplister tål till stor del torr jord. Detta marktäcke kräver mycket lite vård alls om det planteras i full skugga. Men ju mer solsken du ger dessa växter, desto mer vatten behöver de, eftersom de fungerar bäst i jämnt fuktig jord.

Vattna ordentligt en gång i veckan vid soliga sommarveckor om din rosenplister är i solläge eller i halvskugga.

Vid regn eller hel skugga behöver inte mycket göras när det kommer till vattning. Då räcker det med vattning varje 10-12 dagar eller varannan vecka.

Beskärning

Beskär rosenplister efter den första blomningen för att främja kompakt tillväxt. Sniglar, sniglar, mögel och bladfläckar är vanliga och kommer ibland att påverka växtens utseende.

Generella frågor kring rosenplister

Nedan följer svar på några generella frågor man kan ha om rosenplister.

När blommar rosenplister?

Växten blommar i slutet av våren från maj till juni och producerar blommor i lavendel, rosa, lila och vitt. Rosenplister marktäcke växer cirka 15-31 cm högt och kan sprida sig 60 cm längs marken.

Hur snabbt växer rosenplister?

I vissa områden har löptillväxten spårats med 1 meter per år.

Kommer rosenplister tillbaka år efter år?

Rosenplister är vintergrön i tempererade områden och en överlägsen prestanda perenn.

Bränns rosenplister?

Rosenplisters blad påminner om brännässlor till utseendet, men bränns inte.

Några populära typer av rosenplister

Några populära typer av rosenplister är:

  1. Vit rosenplister, Lamium -album.
  2. Röd rosenplister, Lamium purpureum.
  3. Rosa rosenplister, Lamium amplexicaule.
  4. Prickig rosenplister, Lamium maculatum.

Avslutande ord

Hoppas du får mycket glädje av dessa fantastiska växter och att vår guide är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar