Hemlagad pistageglass – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på hemgjord pistageglass!

Det här enkla receptet på hemmagjord pistageglass ger en lyxigt krämig glass med den perfekta balansen mellan söt vaniljsmak och inslag av nötighet från krossade pistagenötter.

Pistageglass
Tillsätt gärna pistagekross eller hela pistagenötter som topping på din pistageglass!

Om du har provat pistageglass tidigare är chansen stor att det är din FAVORITsmak, och att göra den hemmagjord är enklare än någonsin.

Om du undrar hur pistageglass smakar, kan du vara säker på att den är söt och krämig som glass borde vara, med subtila inslag av salta nötighet från pistagenötterna.

Vaniljextraktet och mandelextraktet ger verkligen smaken en läcker boost, och äggulorna hjälper konsistensen att bli extra krämig och vaniljsåsliknande, som du hittar på en glassbar av hög rang.

Små bägare av glasstrut är ett trevligt sätt att servera glasskulor på!
Små bägare av glasstrut är ett trevligt sätt att servera glasskulor på!

Så. Krämig. Och jag absolut älskar smaken och nötigheten hos pistagenötterna i den här glassen och de tillsatta bitarna du kan toppa glassen med är en krispig bonus.

Om jag var tvungen att välja bara en typ av glass att äta i resten av mitt liv, skulle det utan tvekan vara den här löjligt goda hemgjorda pistageglassen. Jag tror verkligen inte att jag någonsin har smakat något bättre än den här glassen. Den är krämig, men inte för tung; söt, men inte kladdig; fluffig, men kompakt … Jag skulle kunna fortsätta i evighet. Det här är verkligen den BÄSTA pistageglassen du någonsin kommer att äta.

Detta innehåller detta recept på pistageglass

Här är en introduktion till ingredienserna, mått och instruktioner hittas längre ned i artikeln!

 • Äggulor – är nödvändiga för den mjuka och krämiga konsistensen i glassen och den extra tjockleken.
 • Strösocker
 • Visp grädde och kondenserad mjölk – grädden och kondenserad mjölk ger glassen en mjuk, krämig smak och konsistens. 
 • Salt – för att få fram smaker.
 • Vaniljextrakt och mandelextrakt – de bästa höjdpunkterna med pistage.
 • Helskalade pistagenötter – du kan köpa dem som färdigskalade. Vi använder hälften av pistagenötterna för att smaksätta och färga mjölken och rör sedan ner pistagebitar i glassen på slutet.
Pistageglass

Så skalar du enkelt pistagenötter

För att ta bort skalet, blötlägg pistagenötterna i varmt vatten i cirka 5 minuter, skölj noggrant i kallt vatten. Sedan kan du antingen gnugga in dem i en kökshandduk, eller försöka poppa var och en mellan fingrarna. Det kan vara praktiskt att ha en skål med vatten bredvid sig, så att du kan ta bort de skal som med största sannolikhet fastnar på fingrarna.

Pistageglass

Receptet – Så gör du:

Hemlagad pistageglass

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Det här enkla receptet på hemmagjord pistageglass ger en lyxigt krämig glass med den perfekta balansen mellan söt vaniljsmak och inslag av nötighet från krossade pistagenötter.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 7 timmar
Totalt 7 timmar 15 minuter
Portioner 10 portioner

Ingredienser
 

 • 4 st äggulor
 • 1,8 dl strösocker
 • 5 dl vispgrädde
 • 2.5 dl kondenserad mjölk
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk vaniljextrakt
 • 1 tsk mandelextrakt
 • 2,5 dl hela skalade pistagenötter, grovt hackade

Instruktioner

 • Tillsätt 1,25 dl pistagenötter och 1,8 dl socker i en matberedare och bearbeta tills pistagenötterna är finhackade och blandade med sockret.
 • Tillsätt kondenserad mjölk, grädde och salt i en kastrull på medelhög värme. Rör ner pistageblandningen. Rör om då och då, tills det nästan sjuder och sockret har löst sig, 3-4 minuter. Avlägsna från värme.
 • Tillsätt äggulor i en skål och vispa väl. Vispa långsamt in 2,5 dl av den varma mjölkblandningen tillsammans med äggulorna. Häll äggblandningen i kastrullen och låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknat, ca 8-10 minuter. (Låt inte koka.)
 • Häll innehållet i kastrullen genom en finmaskig sil över en skål; kasta det som är kvar i silen. Täck blandningen med plastfolie och ställ i kylen i flera timmar eller över natten, tills den är helt kyld. (Beroende på din glassmaskin kan du behöva frysa glassmaskinens skål över natten också).
 • Rör ner mandel- och vaniljextrakt och häll sedan blandningen i en glassmaskin och följ sedan glassmaskinens anvisningar ELLER ställ åter i frysen och rör om var tionde minut i 3 timmars tid. Rör efter ett tag ned återstående 1,25 dl pistagenötter.
 • Överför glassen till en behållare, täck ytan med plastfolie och frys tills den är fast, minst 3 timmar.
Måltid Efterrätt
Kök Italienskt
Nyckelord Pistageglass

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar