Ollonborre: Information och Fakta (Guide)

Ollonborren är en stilig liten insekt som har distinkta, solfjäderformade antenner. Det är vanligt att man ser dem runt hemmet på kvällar inpå försommaren. En ollonbore är en typ av stor, flygande skalbagge som kan vara ganska bullriga. Denna artikel ger en introduktion till denna fascinerande skalbagge, samt fakta om deras kost och levnadsmiljö.

  • En vuxen ollonborre i skalbagge-stadiet lever i snitt i bara 6 veckor, efter att ha levt som larv i jorden i cirka 3-5 år!

Hur känner man igen en Ollonborren?

Skalbaggen

ollonborre i gräset

Ollonborren kan bli upp till 3 cm stor, vilket är rätt stort för en insekt. Den ger även ifrån sig ett högt ljud ifrån sig när den flyger. Trots att den av dessa anledningar kan upplevas som lite läskig så utgör den bara ett hot mot växter som den gillar att äta på.

Denna välbekanta skalbagge har en svart bröstkorg, rostbruna vingfodral och bruna ben. Den har karakteristiska antenner som påminner om solfjädrar som den viftar ut.

Larverna

ollonborrelarver

Larverna är feta och gräddvita med bruna huvuden. De lever i jorden i cirka tre år och äter växtrötter. De gillar särskilt spannmålsgrödor och gräs och kan göra stor skada på växter.

Vad äter ollonborrar?

Fram till 1900-talet var faktiskt ollonborrarna ett allvarligt problem för jordbrukare, och då även vanligt folk som odlade mat som en naturlig del av vardagen. Ollonborrelarver kunna ödelägga spannmålsgrödor genom att de åt rötterna. Samtidigt äter de vuxna ollonborrarna på blad och blommor.

Vad man förr i tiden gjorde var att samla in ollonborrarna i träden och sedan föra ner dem i kokande hett vatten, som ett sätt att skydda sina grödor.

Numera finns det moderna metoder att motverka ollonborrarnas effekter på jordbruk, och nu är de återigen en vanlig syn.

ollonborre med vingarna utsläppta

Sticker eller bits ollonborrar?

Du kan ofta se ollonborrar surra runt i trädgården på försommaren. Eftersom de är så pass stora, bullriga insekter så kan de vara lite skrämmande, men är faktiskt ofarliga för människor. Men de kan dock skada trädgårdsväxter och grödor avsevärt.

Den skrämmande skarpa spetsen på ollonborren är inte en gadd – utan används av honor för att de ska kunna trycka in sina ägg djupt ner i jorden.

Livscykel

Livet för en ollonborre börjar som ett ägg som läggs runt juni-juli och kläcks till en vit larv som lever under jorden. Larverna kan tillbringa 3 år under jorden (upp till 5 år i kallare klimat) tills de förpuppas. Som larver mumsar de på rötter och knölar tills de når en längd på cirka 4 cm. Detta är punkten när de förpuppas och blir till vuxna skalbaggar på vårkanten. De lever som vuxna i bara sex veckor under vilken tid honan kan lägga så många som 80 ägg.

Användning av bekämpningsmedel mot ollonborrar i mitten av 1900-talet nästan utplånade dem. Sedan 1980-talet är de tillbaka i och med att man på bred front började reglera användandet av bekämpningsmedel.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar