Det här enkla receptet på hemmagjord pistageglass ger en lyxigt krämig glass med den perfekta balansen mellan söt vaniljsmak och inslag av nötighet från krossade pistagenötter.
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 7 timmart
Totalt 7 timmart15 minuterminuter
Portioner 10portioner
Ingredienser
4stäggulor
1,8dlströsocker
5dlvispgrädde
2.5dlkondenserad mjölk
½tsksalt
2tskvaniljextrakt
1tskmandelextrakt
2,5dlhela skalade pistagenötter, grovt hackade
Instruktioner
Tillsätt 1,25 dl pistagenötter och 1,8 dl socker i en matberedare och bearbeta tills pistagenötterna är finhackade och blandade med sockret.
Tillsätt kondenserad mjölk, grädde och salt i en kastrull på medelhög värme. Rör ner pistageblandningen. Rör om då och då, tills det nästan sjuder och sockret har löst sig, 3-4 minuter. Avlägsna från värme.
Tillsätt äggulor i en skål och vispa väl. Vispa långsamt in 2,5 dl av den varma mjölkblandningen tillsammans med äggulorna. Häll äggblandningen i kastrullen och låt sjuda under konstant omrörning tills den tjocknat, ca 8-10 minuter. (Låt inte koka.)
Häll innehållet i kastrullen genom en finmaskig sil över en skål; kasta det som är kvar i silen. Täck blandningen med plastfolie och ställ i kylen i flera timmar eller över natten, tills den är helt kyld. (Beroende på din glassmaskin kan du behöva frysa glassmaskinens skål över natten också).
Rör ner mandel- och vaniljextrakt och häll sedan blandningen i en glassmaskin och följ sedan glassmaskinens anvisningar ELLER ställ åter i frysen och rör om var tionde minut i 3 timmars tid. Rör efter ett tag ned återstående 1,25 dl pistagenötter.
Överför glassen till en behållare, täck ytan med plastfolie och frys tills den är fast, minst 3 timmar.