Västgötaspets: En hundras med vikinga-arv

Västgötaspets är en hundras som i sann anda från sitt historiska arv som arbetande gårdshundras utgör intelligenta och alerta kompanjoner. Det är en aktiv hundras som också uppskattar en lika aktiv ägare, och vars ursprung kopplas till vikingar.

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Bilder på hundar tillhörande rasen

Att tänka på gällande Västgötaspets

Vilken typ av hundägare passar rasen för?

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Har man extra tid avsatt för daglig fysisk aktivitet så finns en enorm vän att hitta i en västgötaspets om den uppfostras rätt. De kan agera förträffliga träningskompanjoner som är med dig på dina motions- och träningspass och andra fysiska aktiviteter. Om du gillar motion, träning, eller i övrigt lever ett väldigt aktivt liv där hunden kan delta och få sin fysiska aktivitet, så kanske du vill överväga denna hundras!

Hög energi

Västgötaspets är en högenergihund som kontinuerligt och kopiöst måste få någon form av fysisk aktivitet för att den ska vara lydig och kärleksfull. Deras atletiska och aktiva uppförande innebär att du måste se till att de får god fysisk aktivitet varje dag, åtminstone två 35-minuterspromenader.

När du först tittar närmare på hundrasen kommer du att märka av dess robusta och muskulösa kroppsbyggnad. Denna kroppsform är typisk för flockhundraser, så det är ingen chock att den också anses vara en del av denna hundgrupp.

Svansen varierar

Svansen som hunden har beror på föräldern den ärvde sina gener från. Svansen på en västgötaspets kan vara lång, kort, eller stubbad. [1]

Valp

Får du en västgötaspets medan den fortfarande är en valp, har du den härliga förmågan att forma dess intelligens och personlighet genom träning. Att skaffa en västgötaspets är ett åtagande som kräver efterforskning och att man är informerad om rasens karaktärsdrag. Utan sådan kunskap riskerar man att felaktigt uppfostra din hund, vilket kan ha negativa konsekvenser för hunden senare i dens liv.

Nyckeltal

Normalhöjd

25 – 30 cm

Normalvikt

10 – 14 kg

Normal livslängd

12 – 15 år

Alla våra hundartiklar hittar du här.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar