Künefe (söt, turkisk ostdessert) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på künefe, en söt, turkisk ostdessert!

I den stora världen av söta desserter finns det något alldeles särskilt magiskt med en rätt som kan ta dina smaklökar på en resa genom en rik historisk och kulturell bakgrund. En sådan skatt i världen av sötsaker är künefe, en turkisk dessert som kombinerar krispiga kadayif-trådar, smält mozzarellaost, pistagenötter och en ljuvlig sockerlag för att skapa en oemotståndlig smakupplevelse som är välkänd och älskad över hela Turkiet.

Künefe är ett mästerverk av smak och textur. En krispig yttre skorpa av kadayif-trådar ger ett tillfredsställande tuggmotstånd, medan den smälta mozzarellaosten ger en rik och krämig kontrast. Den sötma som kommer från sockerlagen, tillsammans med nötighet från pistagenötterna, balanserar smakerna perfekt och skapar en sensationell smakkombination.

Künefe är en del av den turkiska matkulturen och är en delikatess som har en historia som sträcker sig tillbaka i tiden. Det är en dessert som ofta förknippas med speciella tillfällen, festligheter och firanden. Det är inte bara en rätt för sötsaker, utan det är också en symbol för gemenskap och gästfrihet i Turkiet.

Kadayif, som är en grundläggande ingrediens i künefe, är en mycket tunn trådformad deg som är gjord av smörstekta tunna degremsor. Det ger en fantastiskt krispig textur till rätten och är avgörande för dess autentiska smak. Att tillaga med kadayif kräver lite skicklighet, men resultatet är värt besväret.

Sockerlagen som används i künefe är enkel men har en kraftfull påverkan på smaken. När sockret, vattnet och citronsaften kokas samman, skapas en klar, smakrik lösning som sötmar kaken och balanserar sältan från mozzarellaosten. Citronsaften ger även en subtil syrlighet som gör rätten oemotståndlig.

Künefe är en måltidsavslutning som är perfekt för att imponera på dina gäster eller skämma bort dig själv med något riktigt gott. Det är traditionellt serverad varm, direkt från ugnen, och ofta toppad med pistagenötter för en extra dimension av smak och textur.

Eftersom künefe är en dessert som äts varm, är det bäst att servera den omedelbart när den är klar. Om du har något kvar, kan du förvara det i kylen, men det kommer att förlora sin krispighet. När du är redo att äta det igen, kan du försiktigt värma det i ugnen för att återställa dess krispighet och smak.

Så nästa gång du letar efter en dessert som både fyller din mage och din själ med glädje, överväg att göra künefe. Det är inte bara en smaklig explosion, det är en smakresa genom turkisk matkultur och historia. Och varje tugga är en påminnelse om den kärlek och gästfrihet som går hand i hand med att dela en måltid i Turkiet.

Künefe (söt, turkisk ostdessert)

Receptet – Så gör du:

Künefe (söt, turkisk ostdessert)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en smakexplosion med denna künefe, en dessert som kombinerar kadayif-trådar, smält mozzarellaost, pistagenötter och en ljuvlig sockerlag i varje tugga.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 500 g kadayiftrådar
 • 375 g mozzarella avrunnen vikt
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vatten
 • 1 msk pressad citronsaft
 • 375 g smör
 • 4 msk pistagenötter finhackade

Instruktioner

 • Tina kadayif-trådarna i 30 minuter.
 • Koka upp socker, vattnet och citronsaften i en kastrull tills sockret smälter, cirka 5 minuter. Ta av värmen och låt svalna under lock.
 • Sätt ugnen på 200°C.
 • Smält smöret i en separat kastrull.
 • Fördela hälften av kadayif-trådarna i en smord form, cirka 28 cm i diameter.
 • Lägg mozzarellaostskivor jämnt över trådarna.
 • Toppa med resten av kadayif-trådarna.
 • Grädda i ugnen vid 200 grader Celsius i 50 minuter tills gyllenbrun.
 • Häll över sockerlagen och låt dra i 1 minut.
 • Färdigt! Strö pistagenötter över desserten och servera varm.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt, Turkiskt
Nyckelord Künefe (söt, turkisk ostdessert)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar