Odla Ingefära Hemma: 5 Enkla Steg! (Guide)

I denna artikel ges en enkel guide till att odla ingefära i 5 enkla steg. Vi går även igenom några matlagningsidéer som innefattar färsk ingefära! Att odla ingefära inomhus och utomhus är förvånansvärt enkelt, och går bra både i villa, radhus, och lägenhet. Ingefära ger färsk smak till bland annat thé och soppor, och plantans blad ger ifrån sig en himmelsk doft. Om du gillar att laga mat med färsk ingefära, så kan detta odlingsprojekt absolut vara något för dig!

Ingefära – kort information och historia

Ingefära är en av de äldsta och mest använda örterna i världen. Att odla ingefära gör man allra främst för den underjordiska roten av växten, som används som en krydda i matlagning. Ingefäran kommer ursprungligen från Sydostasien, där den har odlats och brukats i tusentals år. Största producenten av ingefära i världen är Indien – ett land känt för sin kryddstarka och smakrika matlagning. Ingefäran kan bli allt från 50 till över 150 cm meter hög, med blad och blommor på skilda skott.

Ingefära i matlagning

Ingefära är en ört med stark, kraftig smak som kan användas antingen färsk eller torkad för att komplettera maträtter.

Några matlagningsidéer innefattande ingefära (och incitament till att odla ingefära) är:

 • Grytor
 • Ingefärashot
 • Ingefäravatten
 • Såser
 • Köttmässigt så går ingefära ofta mycket väl ihop med kyckling
Ingefära matlagning
Ingefära har många användningsområden inom matlagning

Ingefärans hälsoeffekter

Ingefära sägs bidra till minskad smärta och sägs även underlätta magvärk, samt öka ämnesomsättningen. Ingefära förtärs av många speciellt när de är sjuka, vilket visar på att det är en ört som ofta associeras till hälsa.

Hur lång tid tar det att odla ingefära?

Räkna med ett projekt som sträcker sig 8-10 månader från den dag du börjar till att du får en ätbar rot.

Vad krävs för att odla ingefära?

Projektet kommer att kräva att du vattnar ingefäraplantan en gång per vecka efter att du planterat den. Efter de inledande stegen är det väldigt lättskött att odla ingefära. Dessutom är det ett billigt projekt som inte kräver mer än vatten, jord, en ingefärarot och tid!

Att odla ingefära i svenskt klimat

Att börja odla ingefära i Sverige görs idealiskt i trädgården under senare halvan på våren, eller annars tidigt i början av sommaren. Börja gärna precis efter den sista vårfrosten [1].

Du kan också odla ingefära inomhus på vintern eller tidigt på våren. Det är önskvärt att inte lämna denna tropiska växt ute under den kalla delen av året eftersom den inte tål temperaturer under -10 grader. Växten tål absolut inte djupfryst jord.

Förvara växten på en varm och torr plats under vintern. Om du lämnar din ingefära utomhus, täck den då med ett tjockt skikt av kompost så snart temperaturen sjunker under 10 grader. På engelska kallas detta för mulching. Ingefära är en flerårig växt i varma klimat, men överlever med låg sannolikhet frost. Det är att föredra att ha den inomhus under den kalla delen av året om du ska odla ingefära i nordiskt klimat.

Plantera ingefära: guide med 5 steg

ingefära pluppar
Det är dessa pluppar du vill ha på din ingefärarot när du ska plantera ingefära. Helst ska de vara gröna!
 1. Välj din ingefäraplanta. Den mest vanliga ingefäran att odla och som också är ätbar, är den du enkelt hittar i matbutiken. Denna art heter Zingiber officinale. Du hittar alltså helt enkelt din “ingefärabit” eller “rot” som du ska plantera för matlagningssyften i matbutiken. Du kan hitta mer dekorativa ingefäraväxter med livliga blommor i trädgårdsbutiker, men dessa är ofta oätliga.
  • Välj rötter som ser friska ut och är relativt släta i formen när du ska odla ingefära. De ska ha små pluppar på sig på rotändarna, vilket är viktigt (se bild ovan). Idealistiskt är om plupparna är gröna, men detta är inte ett krav [2].
  • Välj helst en ekologisk ingefära för bästa resultat. Icke-ekologisk kan ha blivit besprutad med medel som hämnar möjligheterna till att odla.
  • För att odla ingefära främst för blommorna, så hittas ingefäraväxter som är mer dekorativa och oätbara i trädgårdsbutiker. Dessa har ofta instruktioner som medföljer. Denna guide om att odla ingefära som följer här nedan gäller således allra främst ätbar ingefära från matbutiken.

2. Skär din ingefärarot i bitar (valfritt). Om du vill odla ingefära med mer än en växt delar du upp din ingefära med en kniv eller en sax. Varje bit som är minst 2,5 cm bred och har en eller flera “pluppar” (som helst är gröna) kan växa och bli en separat växt. Efter att ha delat upp roten i bitar, låt bitarna ligga på en torr plats några dagar för att låta dem läka. De kommer att bilda ett skyddande lager över den skurna ytan, vilket minskar risken för skador på plantan.

 • Varje ingefäraplanta kräver 20 cm omkretsutrymme i jorden. Använd större bitar om du behöver spara utrymme.
 • En bit med tre eller fler pluppar är mer benägen att spira.

3. Förbered din jord. Ingefära trivs i högkvalitativ jord. Att blanda trädgårdsjord med en lika stor mängd kompost bör göra susen. Om du misstänker eller vet att din jord är av dålig kvalitet, så kan du istället köpa och använda planteringsjord.

4. Välj plats. Ingefära föredrar växlande skugga eller platser med morgonsol. Är den planterad i trädgården så vill den helst ha gott avstånd till stora rötter från andra växter (kom ihåg att varje ingefära kräver minst 20 cm omkretsutrymme i jorden).

Platsen du nyttjar till att odla ingefära bör skyddas från vind och fuktighet. Om ingefäraväxten ännu inte har spirat när du planterar den utomhus, så måste jordtemperaturen vara varm vid planteringen – helst mellan 22 och 25 ºC. Detta för att omplanteringen inte ska bli en chock för plantan.

Om du odlar ingefära i krukor, välj då en kruka som är minst 30 cm djup. En plastkruka är bäst, så länge du gör massor av dräneringshål i botten. Försök att hålla din ingefära på en plats som får två till fem timmars direkt solljus per dag.

5. Plantera. Plantera varje ingefära 5–10 cm under löst packad jord och med knopparna pekande uppåt. Om du planterar ingefäran i rader ska du hålla bitarna du planterar 20 cm ifrån varandra i jorden. Om du planterar i krukor, plantera en bit per stor kruka (krukan bör vara ca 35 cm bred i diameter).

Vad ingefäraplantor gillar och ogillar

Ingefära älskar växlande solljus (alltså inte direkt solljus), varmt väder, fuktighet och rik, fuktig jord. De älskar också platser med skydd från kraftig vind.

Vad ingefära inte tål är frost, direkt sol och starka vindar.

Så tar du hand om ingefäran efter plantering

Ingefära behöver mycket vatten och fukt medan den aktivt växer. Jorden ska aldrig torka ut när den håller på att växa. Men vattna inte för mycket eftersom vattnet som rinner bort tar med sig näringsämnen bort från plantan, vilket inte är önskvärt. Ingefära älskar fukt. Om du misstänker att du har torr luft där du odlar ingefära, så kan regelbunden sprutning med sprejflaska full med vatten hjälpa.

 • När ingefäraplantan har mognat till sig och antagit en fullvuxen form så räcker det att vattna en gång per vecka under vår- och sommar, men väl när du vattnar krävs det rikligt med vatten.
 • Ingefäraplantans stjälkar blir gula på sensommaren eller i början av hösten, när temperaturen sjunker. Minska vattnandet när detta händer, och sluta med att vattna helt för säsongen när stjälkarna dör.

Bevaka växten och ge inte upp förrän efter några veckor. Ingefära växer långsamt, särskilt utanför tropiska länder. En grodd kan komma upp ur jorden redan inom några dagar om du har tur, men fortsätt att vattna i minst två veckor innan du ger upp växten.

Valfritt: gödsla varje månad. Detta behövs inte om din ingefära är i näringsrik jord, särskilt om du har blandat i kompost. Om du känner för att du vill gödsla på för att öka näringen som tillförs till din ingefäraplanta, gödsla med en liten mängd flytande gödselmedel varje månad.

När kan man skörda ingefärans rot?

Låt växten ta till sig innan första skörden när du odlar ingefära. Ingefära utvecklar en mycket starkare smak om den får utvecklas ordentligt i jorden. Efter att stjälkarna dör (som de varje år gör till hösten eller vintern), och efter minst 8 månader efter första planteringen, kan du med fördel gräva upp och skörda ingefäraroten. Det går också att klippa av bitar då och då för matlagning, vilket inte dödar växten så länge du lämnar några pluppar kvar i jorden. Vid otålighet så kan ingefära skördas 3-4 månader efter plantering, med risk för lite sämre resultat. Använd med fördel en kniv för att klippa växten.

När blommar ingefäraplantan?

ingefära blomma från odlad ingefära
Så här ser blommorna ut hos ingefärasorten Zingiber officinale. Det är denna typ av ingefära du hittar i matbutiken!

Ingefära kan agera som en flerårig växt, men överlever med låg sannolikhet frost. Ingefäraväxten löper risk för att inte blomma det första och andra året efter plantering, eller om växtsäsongen är kort. Vill du odla ingefära för blommorna kan det alltså ta längre tid innan du ser resultat. För att odla ingefära främst för blommorna, så hittas ingefäraväxter som är mer dekorativa (och ibland oätbara) i de flesta trädgårdsbutiker. Dessa har ofta instruktioner för plantering och skötsel som medföljer. Att fråga den kunniga personalen i trädgårdsbutiken om råd kring hur du odlar just den valda typen av ingefära är också ett bra tips!

Alla våra trädgårdsartiklar finns att hitta här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar