Pajdeg utan smör – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pajdeg utan smör!

Detta recept på pajdeg med olja istället för smör är en lätt pajdeg utan stress, som dessutom kräver minimal förberedelse. Använd det här receptet när du letar efter en pajdeg som inte använder smör, som dessutom är veganskt! Det är gott med söta och salta pajer.

När det kommer till matlagning är det bra att känna till hur man gör en god och enkel pajdeg. Jag tycker att paj är bland den godaste typen av måltid eller efterrätt. I en skiva får man sin favoritfyllning i pajen, som omfamnas av ett flagnande, härligt pajskal.

Oljepajdeg är lätt att arbeta med eftersom fettet, till skillnad från smör, redan är smält. Detta innebär att det är lättare att blanda i mjölet än med smör. Resultatet är en läcker, tillfredsställande rik skorpa.

Jag rekommenderar starkt denna pajdeg utan smör, snabb och enkel att göra med gott resultat med alla typer av pajer!

Ingredienser (pajdeg till en paj 25 cm i diameter)

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 0,75 dl rapsolja
 • 3 msk kallt vatten

Instruktioner

 1. Kombinera mjöl och salt i en medelstor skål. I en separat blandningsskål, kombinera oljan och 5 matskedar iskallt vatten; blanda inte vätskorna.
 2. Tillsätt vätskan till mjöl- och saltblandningen. Rör om med en gaffel tills det bildas en boll; tillsätt 1 msk isvatten om det är väldigt smuligt och inte håller sig intakt. Det är okej om degen inte är helt sammanhållen (vissa smulor kan finnas). 
 3. Täck över degen och låt vila i kylen i minst 15 minuter. 
 4. För ett pajskal, placera degbollen mellan två bitar bakplåtspapper. Använd en kavel för att kavla ut tills den når 28 cm i diameter.
 5. Dra försiktigt bort det översta lagret bakplåtspapper. Vänd ner pajskalet i en pajform och dra försiktigt bort pappret från degen. 
 6. Baka pajdegen enligt ditt pajrecept!
Pajskal utan smör

Receptet – Så gör du:

Pajdeg utan smör

4.9/5 ( 44 röster )
Detta recept på pajdeg med olja istället för smör är en lätt pajdeg utan stress, som dessutom kräver minimal förberedelse. Använd det här receptet när du letar efter en pajdeg som inte använder smör, som dessutom är veganskt! Det är gott med söta och salta pajer.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 1 pajdeg

Ingredienser
  

 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 0,75 dl rapsolja
 • 3 msk kallt vatten

Instruktioner

 • Kombinera mjöl och salt i en medelstor skål. I en separat blandningsskål, kombinera oljan och 2 matskedar iskallt vatten; blanda inte vätskorna.
 • Tillsätt vätskan till mjöl- och saltblandningen. Rör om med en gaffel tills det bildas en boll; tillsätt 1 msk isvatten om det är väldigt smuligt och inte håller sig intakt. Det är okej om degen inte är helt sammanhållen (vissa smulor kan finnas). 
 • Täck över degen och låt vila i kylen i minst 15 minuter. 
 • För ett pajskal, placera degbollen mellan två bitar bakplåtspapper. Använd en kavel för att kavla ut tills den når 28 cm i diameter.
 • Dra försiktigt bort det översta lagret bakplåtspapper. Vänd ner pajskalet i en pajform och dra försiktigt bort pappret från degen. 
 • Baka pajdegen enligt ditt pajrecept!
Nyckelord Pajdeg utan smör
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar