Glutenfritt pajskal – Recept

4.8/5 baserat på 9 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfritt pajskal!

Detta är ett gyllene, sprött, glutenfritt pajskal som är enkelt att göra, och perfekt till att göra både söta och salta glutenfria pajer. Du kommer att älska att arbeta med detta glutenfria pajskalsrecept. Mjölkfritt och veganskt alternativ ingår.

Detta ljuvliga, glutenfria pajskal är mångsidigt och fungerar med både salta och söta glutenfria pajer.

Detta glutenfria pajskalsrecept ger ett 25 centimeters pajskal. Det finns ett mejerifritt och veganskt alternativ om du behöver ett glutenfritt veganskt pajskal. Om du inte två pajskal, dubbla receptet, eller varför inte göra en dubbel sats och frysa in det andra pajskalet?

Pajsäsongen är året runt hemma hos mig! På sommaren bakar jag pajer med sommarbär och frukt. På hösten och vintern handlar det bland annat om äppelpaj, och en och annan glutenfri köttpaj, eller min grönkålspaj med bacon! Då är det bra att ha detta recept på glutenfritt pajskal nära till hands!

Om du vill kan du använda smör, eller vanligt matfett i detta glutenfria pajskalsrecept. Jag har inte personligen provat mejerifritt smör i det här receptet. Matfett gör dessutom detta recept veganskt i kombination med en vegansk mjölk istället för komjölk. Valet är ditt!

Många låter sig skrämmas av recept på glutenfritt pajskal. Det tar lite extra tid, men det är inte svårt, och det tar inte många ingredienser! De flesta ingredienserna har man i skafferiet, och om inte så finns de i de flesta matbutikerna!

Bara ytterligare ett tips om glutenfria pajer i allmänhet. Jag bakar alltid mina glutenfria pajer på en plåt ifall fyllningen bubblar ur. Det hjälper till att förhindra stök i ugnen.

Glutenfritt pajskal

Receptet – Så gör du:

Glutenfritt pajskal

4.8/5 baserat på 9 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är ett gyllene, sprött, glutenfritt pajskal som är enkelt att göra, och perfekt till att göra både söta och salta glutenfria pajer. Du kommer att älska att arbeta med detta glutenfria pajskalsrecept. Mjölkfritt och veganskt alternativ ingår.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 pajskal

Ingredienser
 

 • 3,75 dl Finax röda glutenfria mjölmix eller annan basmjölmix
 • ½ tsk salt (uteslut om du använder saltat smör)
 • 1 tsk glutenfri majsstärkelse eller 2 tsk psylliumhuskpulver
 • 120 g smör, kallt – skär i små bitar (eller matfett)
 • 4 msk till 5 msk mjölk, kall (mejerifri mjölk går också bra)

Instruktioner

 • Skär smör i små bitar (eller matfett) och tillsätt till mjölmixen i en skål. Smöret ska likna storleken på små ärtor.
 • Tillsätt mjölk/mejerifri mjölk.
 • Använd händerna för att arbeta in mjölken i degen, tills ingredienserna är kombinerade och degen bildar en boll. Om degen känns torr, tillsätt lite mer mjölk om det behövs.
 • Lyft över pajskalsdegen på ett bakplåtspapper och placera ett bakplåtspapper ovanpå, så att degen ligger mellan två ark bakplåtspapper. Kavla ut degen mellan bakplåtspapprena.
 • Ta bort den översta biten av bakplåtspappret och ställ pajformen (ca 24 cm i diameter) upp och ner ovanpå degen. Vänd försiktigt på pajformen samtidigt som du håller i bakplåtspappret, så att degen följer med. Nu när pajskalet ligger i pajformen, ta bort det andra arket bakplåtspapper.
 • Reparera och nyp ihop den glutenfria pajskalsdegen i formen enligt behov.
 • Om du följer ett pajrecept där pajskalet först förgräddas och man sedan fyller det med fyllning, förvärm ugnen till 220°C. Grädda i 15 – 18 minuter eller tills den är fin i färgen. Om du följer ett recept där du bakar pajen med fyllningen i, följ helt enkelt det receptets anvisningar på gräddning som det står angett.
Måltid Efterrätt, Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Glutenfritt pajskal

1 kommentar

 1. 5 stars
  Har provat så många glutenfria varianter, detta recept är en absolut favorit som jag kommer fortsätta använda mig av👍

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar