Nyttig äppelpaj – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på nyttig äppelpaj!

Detta är för mig utan tvekan det bästa receptet på äppelpaj! Söta äpplen med fin konsistens toppas med kanelkryddad havregrynsssmulning.

Nyttig äppelpaj

Denna nyttiga version av äppelpaj är mysig, tröstande, och helt oemotståndligt … och dessutom enkel att göra! Min familj vägrar praktiskt taget att äta något annat recept på äppelpaj!

Det här är den bästa äppelpajen jag någonsin ätit! Den är mysig, tröstande och perfekt kryddad. Dessutom, med en hel portion frukt, är det praktiskt taget hälsosamt nog som fullvärdig frukost eller mellanmål! Rester håller sig i minst en vecka om de förvaras täckt med folie eller i en lufttät behållare i kylen.

För att hjälpa frukten att mjukna snabbare, hackar jag äpplena till ganska små bitar, faktiskt ungefär lika stora som blåbär. Jag vet att det tar lite extra tid och ansträngning, men jag lovar att det är värt det!

Du kommer också att blanda äpplena med lite kanel och majsstärkelse .Kanel är den ultimata kryddan att kombinera med äpplen, och majsstärkelsen är med för att förtjockna saften som äpplena släpper ifrån sig under gräddningen i ugnen.

Det är viktigt att hacka äpplena ganska fint, ungefär lika stora som blåbär, så att de bakas jämnt och blir helt mjuka. Jag lämnar skalet på mina äpplen för att jag älskar dess konsistens och smak, men du får gärna skala dina äpplen om du föredrar det.

Nyttig äppelpaj

Receptet - Så gör du:

Nyttig äppelpaj

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är för mig utan tvekan det bästa receptet på äppelpaj! Söta äpplen med fin konsistens toppas med kanelkryddad havregrynsssmulning.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

Till smulningen

 • 75 g (0,75 dl) havregryn (glutenfria vid behov)
 • 30 g (0,5 dl) fullkornsvetemjöl eller glutenfritt mjöl
 • 1 tsk mald kanel
 • 2 msk honung eller lönnsirap
 • msk osaltat smör, smält

Till fyllningen

 • 750 g tärnade röda äpplen
 • 2 msk majsstärkelse
 • 1 ½ tsk mald kanel

Instruktioner

 • Värm ugnen till 180°C och smöra in en 20-centimeters fyrkantig ugnsform.
 • För att förbereda smulningen, vispa ihop havregryn, mjöl och kanel i en liten skål. Gör en brunn i mitten. Häll i honung/lönnsirap och smält smör. Rör om tills det är helt blandat.
 • För att förbereda fyllningen, finhacka äpplena till bitar lika stora som blåbär. Blanda äppelbitarna med majsstärkelse och kanel i en stor skål tills det är helt blandat.
 • Överför fyllningen till den förberedda ugnsformen och tryck försiktigt ned med en spatel eller sked. Strö jämnt toppingen ovanpå fyllningen. (Toppingen tenderar att klumpa sig mycket, så dela upp den i riktigt små bitar, för att säkerställa att den täcker äpplena.) Grädda på 180°C i 50-60 minuter eller tills äpplena är mjuka när man sticker en gaffel genom dem.
 • Ta ut ur ugnen. Kyl helt till rumstemperatur; Ställ sedan i kylen i minst 3 timmar innan servering så att safterna tjocknar helt.
 • Njut av denna nyttiga äppelpaj!
Måltid Efterrätt, Frukost
Kök Svenskt
Nyckelord Nyttig äppelpaj

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar