Guide: Odla jordgubbar i kruka inomhus!

I den här guiden får du veta allt om hur du går tillväga för att enkelt lyckas med att odla jordgubbar i kruka inomhus! Att odla jordgubbar inomhus i lägenhet, i hus, eller i ett uthus i trädgården är bara tre möjligheter! Guiden kan också passa utmärkt att följa för att odla jordgubbar i behållare som man har helt utomhus, exempelvis på sin balkong eller på sitt trädäck.

jordgubbsplanta

Är det svårt att odla jordgubbar?

Att odla jordgubbar är enkelt, trots att jordgubbar har ett rykte om sig att de är svåra att odla och att de kräver mycket utrymme. I själva verket så kräver jordgubbar inte mycket utrymme för att växa bra, och de kan faktiskt trivas väldigt bra i små krukor och behållare som man har på ett trädäck, balkong, eller annan uteplats.

Du behöver inte några avancerade redskap eller vara en van odlare för att odla jordgubbar framgångsrikt hemma. Jordgubbsplantan är faktiskt nästan ideal för behållare eftersom de växer lika bra i behållare som de gör när de planteras i marken.

När plantan har tagit till sig så kan räkna med att få sina bär på sommaren i juni månad, och potentiellt en till gång tidigt på hösten. Att komma igång med att odla jordgubbar går fort!
När plantan har tagit till sig så kan räkna med att få sina bär på sommaren i juni månad, och potentiellt en till gång tidigt på hösten. Att komma igång med att odla jordgubbar går fort! Foto: Pixnio

Vilka behållare passar till att odla jordgubbar inomhus?

Se till att din behållare alltid är minst 24 cm i diameter för en individuell jordgubbsplanta. Planterar du två eller tre plantor i samma behållare så behöver din kruka vara 30 cm eller 36 cm i diameter, respektive. Fler plantor ger mer bär! I stora behållare bör plantorna ha 25-30 cm avstånd till varandra.

Här växer jordgubbar i en hängande behållare!
Här växer jordgubbar i en hängande behållare! Foto: Wikimedia

Djupet på din behållare bör alltid vara minst 15 cm, helst 20 cm, och ha dräneringshål i botten. Ju djupare behållare, desto mer sällan behöver du vattna.

Det man måste ta hänsyn till är att plantorna ska ha gott om solljus, själva utrymmet man har att odla på, och vad som passar bäst för omgivningen rent praktiskt. Odling av jordgubbar i behållare som hänger i taket eller i fönstret är fantastiska alternativ, men en vanlig kruka exponerad för solen långa delar av dagen funkar också.

En fönsterbräda kan tillägnas åt att odla jordgubbar inomhus, men se till att jordgubbskrukan aldrig står för nära andra växter, så att de inte blir mottagliga för överförda sjukdomar eller mögelproblem. Helst ska en planta hållas i en kruka som har så pass mycket utrymme att den inte kan nudda andra plantor i andra krukor.

När är det bäst att börja odla jordgubbar inomhus?

Det bästa är att börja tidigt på våren, men det går egentligen att börja när som helst på året. Ju soligare och varmare det är utomhus, desto mer framgång kommer du att ha i starten. Den viktigaste ingrediensen för att odla jordgubbar och andra krukväxter är solljus. Oavsett om dina jordgubbsplantor hålls inomhus eller ute, så behöver jordgubbar minst sex timmars sol per dag, vilket kan tillhandahållas genom exponering för solen eller genom att använda inomhusväxtbelysning.

Man kan alltid ta ut sina plantor när det blir varmare utomhus och risken för frost försvunnit för våren. För avlånga behållare som denna, tänk på att plantera plantorna med ett avstånd på 25-30 cm till varandra
Man kan alltid ta ut sina plantor när det blir varmare utomhus och risken för frost försvunnit för våren. För avlånga behållare som denna, tänk på att plantera plantorna med ett avstånd på 25-30 cm till varandra. Håll jorden ren från lösa löv och andra växtbitar. Foto: Pxfuel

Kommer jordgubbar i kruka tillbaka år efter år?

Så länge man tar hand om sina jordgubbsplantor ordentligt så kommer de tillbaka. Man bör då inte behöva återplantera dem.

Typer av jordgubbar att välja från

I stort så kan man säga att det finns två typer av jordgubbar man kan välja att odla. Ofta kan man se vilken av de två kategorierna som arten man köper tillhör. Dessa två typerna/kategorierna av jordgubbar är:

  1. Jordgubbsplantor som ger bär i juni
  2. Den återkommande jordgubbsplantan som ger bär två gånger per år: en gång under sommaren och en gång under tidig höst

Undersök om du kan hitta en sort alpina jordgubbar, då dessa lämpar sig utmärkt till att odlas inomhus. De tar nämligen extra lite plats!

Odla från frö eller färdig planta

Att börja från antingen frö eller färdig planta går bra! En färdig planta från butiken är absolut enklast. Tyvärr går det inte bra med att plantera en jordgubbe direkt i jorden, men man kan alltid testa och se hur det går, då man ibland kan få den att gro. Man har inget att förlora när man testar!

Väljer du att testa med ett frö, så det då bara några millimeter ner i jorden. Vattna regelbundet och så bör plantan gro inom 2-3 veckor med rätt mängd ljus.

Odlar du från en planta som redan växt till sig i butiken, klipp med fördel ner rötterna till en längd på 10-12 cm innan du sätter dem i den nya behållaren.

Oavsett hur du påbörjar din odling, så funkar alltid vanlig planteringsjord utmärkt.

Hur lång tid tar det från att man börjar fram till att man får bär?

Ofta kan man behöva räkna med att plantan det första året måste växa till sig innan den ger sin fulla kapacitet av bär. Att man ser bär första året är därför fullt möjligt, men skörden har med all sannolikhet möjlighet att bli större räknat från år två!

Skötsel av jordgubbsplantan

Möjligheten att ta ut plantorna på våren

Vill man och har man möjlighet så kan man ta ut sina jordgubbsplantor utomhus när risken för frost har passerat för våren. Ta sedan in dem när det börjar bli kalla temperaturer på hösten.

Plocka bort blomningen de första sex veckorna

När du odlar jordgubbsplantor inomhus så kommer du att vilja ta bort blomningarna under de första sex veckorna, räknat från den första gången du påträffar blommor under det första året du haft plantan. Att ta bort blommorna gör att plantan kan växa sig stark, genom att den tillåts lägga sin energi på att producera bär.

Vatten

Jordgubbsväxter inomhus bör kontrolleras dagligen för att fastställa behovet av vatten. Ser man inga bär på plantan ska man vattna när det översta skiktet på 2,5 cm av jorden är torr.

Ser du däremot att plantan är fruktbärande, behöver i genomsnitt 2,5-5 cm vatten dagligen.

Undvik helst att vattna så att det kommer vatten på bladen.

Tänk på jordgubbar gillar vatten, bara de inte vattnas mer än vad som rekommenderas.

Samodla gärna med vitlök

Ett intelligent knep är att samodla jordgubbar i samma kruka som vitlök. Detta skyddar både jordgubbarna och vitlöken från sjukdomar.

Läs vår guide till att odla vitlök i kruka här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar