Lista: 10 Bästa Vårblommorna Att Plantera!

Med våren kommer vårblommorna, och vad livar upp mer än ett par fina vårblommor medan dagarna går mot att bli både längre och ljusare? I denna artikel listar vi 10 olika sorters vårblommor, som du kan odla i din trädgård för sprakande färg och glimmer!

Blommorna i listan är de vi på Hemmanytt tycker allra mest om, fastän det givetvis är en fråga om vad man själv har för preferenser när man rangordnar blommor!

1. Krokus

Läs också (öppnas i ny flik): Krokus: Guide till Plantering, Skötsel, Arter

Krokusblommor kan man säga visar vägen för andra vårblommor. De blommar snabbt och tidigt med blommor som livar upp med en lystrande färg efter en lång och mörk vinter. Krokusar kan gå från att en dag inte att visa några tecken på energi till att nästa dag stå i praktfull blom!

Dessa små men mäktiga växter med sina färgglada blommor och söt doft lockar fram pollensugna bin tidigt på våren.

Krokusen är en lågväxande växt som tillhör irisfamiljen. Det finns cirka 75 arter av krokus. De härstammar från regionerna kring Alperna, södra Europa och Medelhavet och odlas i stor utsträckning för sina blommor som kommer tidigt på våren (eller hösten).

2. Påskliljor

Läs också (öppnas i ny flik): Guide till Liljor: Fakta, Skötsel, Tips och Råd (med Bilder)

De gula blommorna som utgör påskliljan har blivit en symbol för skönhet, hopp och liv under påskperioden. Förutom att de kan planteras i trädgården direkt så kan krukor med blommande påskliljor odlas inomhus för att sedan planteras i trädgården med varmare temperaturer.

3. Hyacint

Läs också (öppnas i ny flik): Hyacint: Guide om Plantering, Skötsel & Arter

Hyasinter har intensiv färg som sprakar till på vårkanten. De utgör utmärkta vårblommor och med rikliga blommor så är hyacinter ett bra tillägg till vårblommorna!

4. Kamelia

kamelia

Läs också (öppnas i ny flik): Kamelia – skötsel, plantering, val av art (guide med bilder)

Kamelior är buskar eller små träd som är lätta att odla och håller sig glänsande vintergröna över hela vinterhalvåret. Kamelian kallas ibland för vinterdrottningen därför att den verkligen levererar fin blomstring tidigt på året, när de flesta växterna ännu inte vaknat till efter vintern.

5. Tulpaner

För många är tulpaner en klassisk vårblomma. Tulpanens blommor är vanligtvis stora, pråliga och färgglada, vanligtvis röda, rosa, gula eller vita (vanligtvis i varma färger).

Tulpanen erbjuder en stor variation i färg, form och form. En färg de inte finns i är intensiv blå. De kan vara doftande eller icke-doftande.

6. Rhododendron

Läs också (öppnas i ny flik): Rhododendron: Guide till Plantering & Skötsel

En absolut vårklassiker som erbjuder massivt med blom. Bladen är tjocka och kraftiga, och är vintergröna i alla utom azalea-arterna, varav vilka några är lövfällande.

Rhododendron och azaleor, båda från släktet rhododendron, har länge utgjort grundpelare bland vårblommorna på grund av sina spektakulära kluster av pråliga blommor – och givetvis också sina stora gröna blad som ofta förblir gröna genom vintern.

7. Jordviva (Primula)

De flesta jordvivor som ses i trädgårdar är hybrider (polyanthushybrider), som varierar i färger från vit till gräddvit, gul till orange, och röd till rosa. Det finns också lila och blå jordvivår. Dessa fleråriga växter är väldigt vackra och gillar även skogsliknande miljöer.

8. Penséer

Penséer är en av de tidigast blommande växterna. Namnet kommer från det franska ordet penser, som betyder tanke eller hågkomst.

Penséer har hjärtformade, överlappande kronblad och en av de bredaste spektrumen av ljusa, vackra färger och mönster. De är bra för behållare, men även för trädgården och som marktäcke, och de är en go-to blomma för tillförlitlig sprakande färg i trädgården nästan året runt, och då allra främst på våren!

9. Stjärnmagnolia

Stjärnmagnolia är ett litet, kompakt prydnadsträd som odlas för sina tidiga vårblommor. De blommar i början av våren, och blommorna är kluster av vita kronblad som ibland har en hint av rosa. Eftersom de blommar så tidigt, de är sårbara för skador av sen vårfrost i extra kalla delar av Sverige.

10. Blåklocka

Blåklockor är nätta perenner som ger ett starkt tillskott av färger som sträcker sig från djupt lila till rosa, vita och blå. De blommar från april till mitten av maj.

Dessa doftande blommor slokar åt ena sidan av blomstammen (känd som en blomställning) och har krämig vitfärgad pollen inuti. Vissa typer av blåklockor kan trots namnet faktisk ha blommor som är vita eller rosa.

Avslutande ord

Hoppas denna lista över 10 vårblommor får igång inspirationen till att omge dig själv med ännu mer energigivande och praktfulla blommor!

Nu när du känner till våra favoritvårblommor bland oss på redaktionen så vill vi fråga dig: vilken blomma är din favoritvårblomma och varför? Svara gärna med en kommentar nedan!

Mer läsning: Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar