Papayasallad (Som Tam) – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på papayasallad, eller Som Tam som det också kallas!

Detta är lite av en thailändsk nationalrätt som är helt perfekt tillsammans med kött, kyckling, tofu, grillat, eller exempelvis friterat ris! Också en god förrätt eller ett tillbehör vid sidan av en huvudrätt!

Jag är fullständigt förälskad i denna goda sallad. Den är en magisk kombination av kryddiga, söta, salta och syrliga inslag som alla ger en härlig och spännande smak.

Om jag ska vara ärlig så är detta faktiskt orimligt gott. Om inte hittar grön papaya i butik så har jag listat ut att man också använda mango eller zucchini i detta recept. Det blir inte originalet, men nästan!

För att strimla så kan man använda en osthyvel eller potatisstrimlare. Det tycker jag känns tryggt och säkert. Om man är erfaren med mandolin och har en i köket, så är detta recept ett bra tillfälle att använda den. Jag hoppas ni gillar receptet lika mycket som jag gör!

Papayasallad (Som Tam)

Receptet – Så gör du:

Papayasallad (Som Tam)

4.9/5 ( 313 röster )
Detta är lite av en thailändsk nationalrätt som är helt perfekt tillsammans med kött, kyckling, tofu, grillat, eller exempelvis friterat ris! Också en god förrätt eller ett tillbehör vid sidan av en huvudrätt!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 st grön papaya (eller 2 omogna mango eller 1 zucchini)
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda chilifrukter
  • 4 msk torkade räkor
  • 1 st morot
  • 5 msk limesaft, färskpressad
  • 4 msk fisksås
  • 4 msk kokossocker eller honung
  • 2 st stjälkar långbönor, gröna
  • 2 st tomater
  • 0,5 dl osaltade jordnötter

Instruktioner

  • Rosta jordnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ställ åt sidan så länge!
  • Skär av toppen på chilin och dela på längden. Man kan också kärna ur chilin om man vill ha mindre mycket hetta. Skala även vitlöken.
  • Lägg vitlök och chili i en mortel och stöt dem lite lätt, ju hårdare desto mer hetta. Tillsätt även torkade räkor och mortla till en röra.
  • Tillsätt fisksås, kokossocker/honung samt limesaft i morteln och blanda med en sked. Smaka av, och tillsätt mer socker eller lime efter smak så det smakar mer surt än sött.
  • Skala moroten samt papayan. Riv eller skär båda i långa strimlor. En potatisskalare eller osthyvel är bra verktyg om man inte har en mandolin! Ta inte med mitten av papayan, för att undvika kärnor i salladen.
  • Tillsätt den strimlade papayan och moroten ner i morteln och stöt lätt, rör eventuellt om för att blanda med chiliblandningen. Hälften åt gången går bra om morteln inte får plats med allt.
  • Skölj tomaterna och klyfta tomaterna. Skölj även bönorna och dela dem i ungefär 2,5 cm långa bitar. Blanda ner tomaterna och bönorna genom att röra om försiktigt. 
  • Lägg upp salladen på ett fat.
  • Rengör morteln och stöt jordnötterna lite lätt så de krossas. Toppa salladen med de krossade jordnötterna!
  • Färdigt! Servera och njut av din papayasallad!
Nyckelord Papayasallad, Papayasallad (Som Tam), Som Tam
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar