Krokus: Plantering, Skötsel & Arter (Guide)

Krokusblommor leder vägen för andra vårblommor att följa. De blommar tidigt på året i livlig och färgsprakande prakt, och ger eftertraktad färg efter en lång och kal vinter. Krokusväxter kommer att föröka sig och därigenom komma tillbaka år efter år, vilket gör att de för fler blommor med sig varje säsong.

Krokus är en av de första blommorna som blommar varje vår. I kalla klimat är deras glada blommor, som ofta öppnas när det fortfarande finns snö på marken, bland det första man ser tidigt på våren. Med tiden kommer krokuslökarna att föröka sig för att producera fler blommor varje år.

Krokusarna kan dyka upp tidigt på slutet av vintern!

Sprider sig krokus?

Ja, krokusen sprider sig. De sprider sig med utsäde över marken, och lökarna multiplicerar sig under jorden. Krokusar gör en sak till – de inspirerar trädgårdsmästaren att lämna den varma inomhusmiljön och röra på sig utomhus, långt innan våren är vid trädgårdsmästarens dörr.

Krokusens karaktärsdrag

krokus
Färgerna beror på arten och sträcker sig från vit eller blekrosa och lavendel till mer intensiva nyanser av prålig blåviolett, lila, orange, rosa eller rubinröd.

Krokus (engelska plural: crocuses eller croci) är en släkt av blommande växter i irisfamiljen, som består av 90 arter av perenner som växer från lökar. Många odlas för att deras blommor dyker upp på hösten, vintern eller kanske framförallt våren.

Växande från lökliknande strukturer, så är krokusar lågväxande fleråriga växter från familjen iris (Iridaceae). Blomfärger på de rörformade blommorna inkluderar lila, lavendel och gul.

Traditionellt sett har krokus likställts med glädje och fröjd. Särskilt gul krokus. På grund av att de blommar tidigt ses krokusen också av vissa som en symbol för hopp: vintern kommer verkligen att gå över till vår och värme kommer igen.

krokus

Plantering av krokus

I följande avsnitt hanteras en guide till plantering av krokus.

Hur kommer jag igång med krokus?

För att plantera krokus är det enklast att köpa krokuslökar att plantera.

  • Krokuslökar kallas också för “knölar”, båda namnen syftar på exakt samma sak!

Vinter och svenskt klimat

Krokus klarar i regel växtzonerna 4-8, vilket tyvärr betyder att de i de mest nordliga landskapen i Norrland tyvärr kan ha svårigheter i Sverige. För övriga Sverige passar krokus bra.

På vilken typ av plats växer krokus bäst?

Krokusar klarar sig bäst i full sol. Men eftersom de blommar så tidigt på året när det finns lite lövverk på träden, så är jordfläckar som är skuggiga på sommaren vanligtvis bra för vårblommande krokusar.

Krokus gillar väldränerad mark på en halv- till helsolig plats. Du kan till och med odla dem rätt i din gräsmatta där de kommer att lägga ett ljust glimt till det uppvaktande gräset. Tidiga födojagande bin uppskattar också blommornas nektar. Plantera krokuslökar i informella grupper utomhus, 7,5 cm djupt och 5-7,5 cm från varandra.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera krokus?

Plantera helst krokuslökar 6 till 8 veckor innan hård frost förväntas och när marktemperaturen är under 16°C. Detta är vanligtvis under september och oktober i Sverige.

krokus

Avstånd och djup vid plantering i trädgården

Plantera krokuslökar 7,5 till 10 cm djupt ner i jorden (med den spetsiga änden uppåt). Efter plantering, vattna väl. Plantera lökar i grupper eller kluster snarare än att placera dem i en enda linje längs en gångväg eller kant. Enstaka blommor blir mindre synliga i landskapet.

Bästa jordtypen för plantering

Den bästa jorden för krokus är väldränerad jord berikad med organiskt material. Lös, smulig jord under en lök uppmuntrar den till god tillväxt och främjar dränering. det är en bra idé att förbereda jorden minst några centimeter djupare än det rekommenderade planteringsdjupet.

Att odla krokus i krukor eller andra behållare

För en 2,5 cm lång krokuslök, använd en 12,5 cm djup kruka (plantera löken så dess topp är 2,5 cm under jord). Om du har behållare som inte passar dessa storlekar exakt så kan du med fördel experimentera med olika markdjup och avstånd. Se bara till att lökarna har minst 5 cm jord under sig, så ska det gå bra.

Skötsel av krokusar i behållare

Vattna ofta och regelbundet, men låt jordytan torka mellan vattningarna. Var noga med att inte övervattna krokus, för annars ruttnar den. När du odlar krokus inomhus, var noga med att ge minst fyra till sex timmars solljus. Krokusar behöver mycket sol för att skapa de spektakulära blommorna.

Du kan hålla lökarna i krukor efter blomningen, men det är en bra idé att introducera lite ny jord med alla dess näringsämnen då och då.

Krokus i behållare över vintern

Plantera dina lökar i små krukor med diametern 15 cm-20 cm. Plastkrukor går också bra. Det går bra att övervintra dem under skydd utomhus (i en kallram, till exempel) eller i ett kallt garage. På våren, när de börjar blomstra, kan du sedan plantera krukorna i större behållare.

Skötsel av krokus

I detta avsnitt ges en guide till effektiv skötsel av krokus.

Beskärning

Skär blommande stjälkar till nära marknivå i november, men lämna vintergröna blad för att ge vinterskydd.

Vattning

Tillräcklig fukt är avgörande för dina lökars hälsa. Saknas det gott om regn kan det vara nödvändigt att vattna nya planteringar en gång i veckan på hösten.

Generella frågor kring krokus

Hur stor blir krokus?

Krokusväxter är relativt små och når bara 7,5-15 cm i höjd (beroende på sort). Bladen är gräsliknande med en ljus rand som springer upp i mitten. Många av vårblommande krokusar är bland de tidigaste blommorna

När blommar krokus?

Krokus kan blomma när som helst från sen vinter till tidig vår. De dyker upp väldigt snabbt när de väl blommar. En dag kommer det inte att finnas några tecken på tillväxt och nästa dag kan du upptäcka dem i blom! Krokusblommor har inga stjälkar.

Hur snabbt växer krokus?

Krokusen växer fort. Hur som helst måste lökarna först växa till sina rötter och etablera sig i jorden. Det tar ungefär 70 till 90 dagar för dem att nå sin första blomstring.

Hur länge lever krokus?

Krokusen kommer tillbaka år efter år och har därför en flerårig livslängd, och dessutom naturaliseras de vilket gör att de själva ökar i antal med varje säsons.

Om du börjar med att förvarar dina krokusar i ett soligt fönster, kan lökarna sedan planteras i trädgården efter att hotet om hård frost har försvunnit för året. De blommar dock inte bra igen i minst 2 år efter denna typ av omplantering, för att de ska få tid att stadga sig.

Krokuslökar ger inte bara vinterträdgårdsfärg, men de naturaliseras, vilket innebär att de sprids och kommer tillbaka år efter år – med minsta omsorg – för en allt större skärm.

Är krokus giftig för husdjur?

Ja, potentiellt. Vårkrokusen är en del av Iridaceae-familjen, och kan fortfarande vara allvarligt giftig för husdjur. Potentiella symptom inkluderar diarré, kanske till och med blod i avföringen, dreglande och kräkningar. Extrema fall kan orsaka många problem inklusive anfall och organskador eller till och med dödsfall.

Vanliga krokusarter

Några vanliga krokusarter att plantera i Sverige är:

  1. Firefly
  2. Vanguard
  3. Tommasinianus
  4. Ruby Giant
  5. Spring Beauty
  6. Roseus
  7. Tricolor

Avslutande ord

Hoppas denna guide till krokusar är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om krokus, skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar