Italiensk skinksås – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på italiensk skinksås!

I denna krämiga symfoni av smaker förenas rökt skinka, lök och parmesan för att skapa en oemotståndlig sås som kommer att förtrolla dina smaklökar. Dyk in i en smakfull resa till Italien med vår härliga italienska skinksås.

För att börja denna italienska gastronomiska resa, koka din valfria pasta enligt förpackningens anvisningar. Vi rekommenderar spaghetti, fettuccine eller penne för att bäst komplettera den rika såsen.

Låt oss ta en titt på stjärnan i showen: den rökta skinkan. Tärnad och stekt till gyllenbrun perfektion, skapar den en djup och kraftfull bas för såsen. Dofterna som fyller köket vid denna fas av tillagningen är som en försmak av de italienska kullarna.

Till den doftande skinkan lägger vi finhackad lök och pressad vitlök. Denna kombination skapar en sofistikerad smakprofil som ligger till grund för resten av såsen. Stekt tills löken är mjuk och genomskinlig, kommer de att ge en delikat sötma och värme.

Nu är det dags att introducera grädde och mjölk till pannan. Denna duo ger såsen dess ljuva krämighet och blir den perfekta kanvasen för att bära de andra smakerna. Låt det sjuda, och du kommer att märka hur din kök förvandlas till en italiensk trattoria.

Den hemlighetsfulla ingrediensen, parmesanosten, träder in scenen. Riven och tillsatt i såsen, smälter den för att skapa en rik, ostig textur. Denna ingrediens ger en nivå av komplexitet och sälta som kompletterar skinkan och löken på ett fantastiskt sätt.

Smaka av med salt och svartpeppar för att balansera smakerna perfekt. Den doftande, fylliga såsen kommer nu att vara redo att omfamna den kokta pastan.

Blanda såsen med den kokta pastan noggrant, säkerställ att varje tråd absorberar den rika smaken. När pastan är fullständigt dränkt i den krämiga skinksåsen, är det dags att servera.

Strö över hackad färsk persilja för att ge en fräsch, örtig dimension till rätten. Om du är särskilt modig, var inte rädd för att riva lite extra parmesanost över för den ultimata italienska touchen.

Servera omedelbart och njut av din skapelse. Var beredd på att bli transporterad till de pittoreska landskapen i Italien med varje tugga. Detta recept är inte bara en måltid; det är en resa till den vackra italienska matkulturen.

Italiensk skinksås

Receptet – Så gör du:

Italiensk skinksås

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev en smakresa till Italien med denna krämiga skinksås, där rökt skinka, lök och parmesan förenas i en ljuvlig symfoni av smaker!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 200 g rökt skinka tärnad
 • 1 st gul lök finhackad
 • 2 st vitlöksklyftor pressade
 • 2 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • 1 dl riven parmesanost
 • 2 msk olivolja
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Färsk persilja hackad, för garnering

Tillbehör (valfritt)

 • 400 g valfri pasta spaghetti, fettuccine eller penne

Instruktioner

 • Böja koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i en stor kastrull med lätt saltat vatten. När den är al dente, häll av vattnet och ställ åt sidan.
 • Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme. Tillsätt den tärnade skinkan och stek den tills den får en gyllenbrun färg.
 • Lägg i den finhackade löken och pressa i vitlöken. Stek i ytterligare några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
 • Sänk värmen och häll i grädde och mjölk. Rör om och låt det sjuda i några minuter tills såsen börjar tjockna något.
 • Tillsätt den rivna parmesanosten och rör om tills osten smälter och såsen blir krämig. Smaka av med salt och svartpeppar efter behov.
 • Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda väl så att pastan täcks av såsen.
 • Servera genast, strö över hackad färsk persilja som garnering och eventuellt lite extra parmesanost och nymalen svartpeppar vid servering.
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Italiensk skinksås

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar