Strösselkaka – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på strösselkaka!

Denna klassiska strösselkaka för tankarna till barndomens födelsedagskalas och har en härlig fluffighet med härligt strössel och glasyr. Servera som eftermiddagsdessert eller till efterrätt med varm vaniljsås.

Strösselkaka

Utmärkt och väldigt enkel kaka att göra. Den här kakan känns omedelbart igen och är toppad med ett lager glasyr och en generös mängd strössel. Och det är bokstavligen allt!

Inget med den här strösselkakan är överdrivet komplicerat men läckert nog att alla runt bordet surrar av spänning inför första biten, och sedan ber om en bit till!

Jag rekommenderar att man använder margarin över smör, även fast båda går bra. Vissa tror att smör ger en bättre smak totalt sett till en kaka, men margarin gör en bättre texturerad och mer förutsägbar konsistens.

Jag älskar verkligen detta recept och framförallt kombinationen av svampkakan och den klassiska glasyren med strössel. Detta recept ger en bakform på 12-15 bitar strösselkaka.

Strösselkaka

Receptet – Så gör du:

Strösselkaka

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna klassiska strösselkaka för tankarna till barndomens födelsedagskalas och har en härlig fluffighet med härligt strössel och glasyr. Servera som eftermiddagsdessert eller till efterrätt med varm vaniljsås.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 280 g margarin (rumstempererat)
  • 3,5 dl (280 g) strösocker
  • 5 st ägg (rumstempererade)
  • 5,5 dl (280 g) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 dl (300 g) florsocker
  • några teskedar kokande vatten
  • strössel för att dekorera (valfritt)

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180 grader Celsius. Smörj en bakform på cirka 20×30 cm och klä med bakplåtspapper.
  • Lägg margarinet och sockret i en stor skål och vispa med vispa i några minuter tills det blir ljust och pösigt.
  • Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Tillsätt äggen ett i taget, se till att vart och ett är blandat innan du tillsätter nästa.
  • Tillsätt sedan mjöl och bakpulver, och rör om med en spatel tills du har en slät smet. Överblanda inte.
  • Bred ut smeten i den förberedda formen, bred ut ända till hörnen och jämna till ytan. Grädda i 50-60 minuter. När en tandpetare som sticks in i kakan inte är degig är den klar. Kontrollera med 5 minuters mellanrum om den inte är klar efter 50 minuter. Låt svalna påg formen några minuter innan du flyttar över till ett galler och låter svalna helt.
  • Blanda florsockret med tillräckligt med vatten för att göra en tjock glasyr. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan. Använd en sked för att styra den till kanterna – ytan ska vara nästan helt täckt. Avsluta med lite regnbågsströssel.
  • Låt stå i kylen minst 1 timme för att låta stelna. Skär i rutor och servera med varm vaniljsås om du vill.
  • Njut av din strösselkaka!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Strösselkaka

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar