Hyacint: Guide om Plantering, Skötsel & Arter

I denna artikel ges en guide till växten hyacint. Hyacint är ett litet släkte av lökformiga, vårblommande, fleråriga, väldoftande, blommande växter i familjen Asparagaceae, med underfamiljen Scilloideae. Hyacinter blommar bara en gång per år (på våren), men de blommar gärna tillbaka igen de efterföljande åren om de får rätt vård och skötsel. Det är en flerårig växt.

Hyacintens karaktärsdrag

hyacint

Hyacinter har väldoftande, klockformade blommor med intensiv färg på kronbladen. De vaxartade, tätt packade blommorna finns i nyanser av vitt, persika, orange, lax, gult, rosa, rött, lila, lavendel och blått. Hyacintblomman är oftast ljuslila eller krämfärgad. Växten blir 15-30 centimeter hög, och 15-30 centimeter stor i sidled.

Plantering av hyacint

hyacint i morgonsolen

I detta avsnitt presenteras hur man på bästa sätt går tillväga vid plantering av hyacinter. 

Hur kommer jag igång med hyacint?

Hyacinter planteras från lökar, och dessa planteras med den spetsiga sidan uppåt.

Hyacintlökar kan hittas att köpa exempelvis på nätet eller i trädgårdsbutiker runtom i landet.

Vinter och svenskt klimat

ståtlig hyacint i Sverige
Ståtlig hyacint i Trollhättan.

Hyacint kan förväntas överleva vintern i planthärdighetszonerna 4 till 8, vilket innefattar att de klarar hela Sveriges klimat, förutom fjällen och norra delarna av norrland. De kan behöva lite vinterskydd i zoner lägre än 4 (ungefär norrom Västerås), och kan vissa kalla vintrar få problem i zoner över 8, beroende på sorten. Detta betyder att hela Sverige förutom Lappland bör fungera utmärkt för hyacinter. I Lappland kan vintern vara för hård.

ljuvlig rosa hyacint

På vilken typ av plats växer hyacint bäst?

För bästa resultat och de största blommorna med de rakaste stjälkarna, plantera dina hyacinter i full sol. Lökarna blommar också i halvskugga eller halvdagssol.

Hyacinter är vinterhärdiga i härdighetszonerna 4-8, vilket betyder att hela Sverige förutom Lappland bör fungera utmärkt för hyacinter.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera hyacint?

Hyacintlökar som köpts på våren måste planteras under hösten. Sommarens värme uppmuntrar lökens tillväxt, men att plantera först på hösten stimulerar lökens rottillväxt.

Börja med att plantera dina hyacintlökar i september eller oktober, sex till åtta veckor före första frosten. Plantera dem med rotänden (den bredaste sidan) nedåt i jorden.

Djup för plantering

Plantera dina hyacinter cirka 10 cm djupt ner i marken.

Avstånd vid plantering i trädgården

Ge hyacinterna lite utrymme att sprida ut sig genom att placera dem mellan 7,5-10 cm från varandra.

Bästa jordtypen för plantering

Som de flesta blomsterlökar behöver hyacinterna väldränerad, bördig jord, som helst befinner sig i full sol. Rensa först planteringsområdet från ogräs, och inför plantering, tillsätt organiskt material såsom gödsel eller kompost i jorden.

  • Hyacinter kan irritera din hud, så använd handskar för att hantera både lökarna såväl som blommorna.

Att odla hyacint i krukor eller andra behållare

hyacint i kruka

Att odla hyacint i kruka eller andra behållare går bra. Lägg ett 6-centimeters lager av planteringsjord i botten av krukan, vattna den och klappa lätt på den för att göra den mer kompakt. Tryck försiktigt ner lökarna i jorden med den spetsiga änden uppåt. Lägg sedan till ett lager på 12-15 centimeter mer jord.

Behållare ska ha dräneringshål för att låta överblivet vatten rinna ut.

Skötsel av hyacinter i behållare

När bladen är döda på vintern, skär då ner hela växten tillbaka till marknivå, så bara lök och rötter finns kvar. Flytta då din kruka till ett svalt, mörkt utrymme, exempelvis ett förråd eller en källare. Du kanske till och med vill lägga en papperspåse eller svart sopsäck över behållaren för att hålla bort ljuset. Rör inte din hyacint förrän på våren.

Ta sedan fram behållaren på våren för att flytta den till en solig plats inomhus och börja vattna varje vecka.

Om dina hyacinter har blommat färdigt och blommorna börjar vissna, klipp då av blommans blommor så att de inte lägger någon energi på att göra frön. Låt dock alla gröna blad vara eftersom de kommer att utgöra grunden för nästa års tillväxt.

Skötsel av hyacint

hyacinter på avstånd

Vattning

fin rosafärgad hyacint

Regelbunden vattning. Vattna din hyacint varannan till varje tre dagar. Under hösten kommer du antagligen att vattna mindre ofta medan du vattnar oftare på sommaren. Låt inte jorden torka ut helt, men var försiktig så att du inte vattnar din växt för mycket. För mycket vatten är inte bra för rötterna.

Generella frågor kring hyacint

Hur stor blir en hyacint?

Hyacinter blir mellan 15-30 cm höga och breda i fullväxt tillstånd.

När blommar hyacint?

Hyacinter kan blomma mycket tidigt på våren till inpå mitten av våren i Sverige.

Hur länge blommar hyacint?

Efter 8 till 12 veckors blomning börjar din hyacint bli vilande. Först kommer blommorna att dö och så småningom kommer bladen att vissna.

En bra idé är att skära bort blommorna när de har blommat färdigt så att växten inte slösar sin energi på att göra frön. Att göra på detta vis sparar hyacintens energi till att den växer sig starkare på nytt på våren.

Hur länge lever hyacint?

Hyacintlökar kommer vanligtvis inte tillbaka i mer än ungefär tre eller fyra år. Om du vill multiplicera dina hyacintlökar väntar du till sensommaren och lyfter upp lökarna försiktigt, för att sedan dela löken i flera mindre delar.

Hur länge håller hyacinter i vas?

Hyacinter är en av de mest populära blommorna till att ha i vas. I en vas klarar sig skott i 4-7 dagar.

Du kan också ha en hyacintlök som växer direkt i en vas (utan någon jord), och då ska du se till att bara 5 mm av löken täcks av vatten.

Giftighet

Många blomlökar, inklusive hyacinter och påskliljor, är giftiga om de äts av människor eller husdjur. Hyacintlökar kan förväxlas med schalottenlök eller vanlig lök och kan, om de förtärs, orsaka allvarliga magproblem, högt blodtryck och oregelbundna hjärtslag.

Håll därför ett öga på husdjur och barn i närheten av dessa blommor, eller överväg att inte skaffa dem.

Vanliga hyacintarter

Nedan är några vanliga hyacintarter till att ha i trädgården:

  1. Lady Derby
  2. Pacific Ocean
  3. Delft Blue
  4. Splendid Cornelia
  5. Pink Pearl
  6. Aiolos
  7. Blue Jacket

Avslutande ord

Hoppas denna guide till hyacinter är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om hyacinter, skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar