Grahamstekakor – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på grahamstekakor! Detta är ljuvliga tekakor med grahamsmjöl!

Grahamstekakor är lite grövre jämfört med tekakor som är bakade bara på vetemjöl. Detta är gott och känns bra för magen, då grahamsmjöl är packat med härliga fullkorn. Ett gott och nyttigt alternativ helt enkelt!

Jag älskar dessa grahamstekakor när jag är ute efter ett lite rejälare, mer rustikt bröd som ändå inte är alltför mättande. Tekakorna behåller ändå rätt bra med luftighet som alla tekakor oftast har, samtidigt som de får den där fullkornskänslan av grahamsmjölet.

Grahamskakor älskar jag till frukosten eller mellanmålet. Då tycker jag grahamstekakor är perfekta! Jag gillar att äta tekakor med ost, paprika, och smör, men de är ärligt talat väldigt mångsidiga och passar perfekt med alla typer av smörgåspålägg.

Som vanligt så gillar jag att göra en lite större batch grahamstekakor för att sedan frysa in, det funkar så bra. Jättegoda att skära upp och rosta är de också, så det vill jag slå ett slag för!

Jag har på sistone bakat en massa tekakor, och har också ett recept på saftiga tekakor med bara vetemjöl. Testa gärna det också! Men här kommer receptet på ljuvliga Grahamstekakor! Ha det så trevligt!

Grahamstekakor

Receptet - Så gör du:

Grahamstekakor

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är ljuvliga tekakor med grahamsmjöl! Grahamstekakor är lite grövre jämfört med tekakor som är bakade bara på vetemjöl. Detta är gott och känns bra för magen, då grahamsmjöl är packat med härliga fullkorn. Ett gott och nyttigt alternativ helt enkelt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 22 bröd

Ingredienser
 

 • 50 g färsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
 • 100 g smör
 • 6 dl mjölk, halvvarm
 • 1 tsk salt
 • 3 msk ljus sirap
 • 3,5 dl grahamsmjöl
 • 10 dl vetemjöl

Instruktioner

 • Värm mjölken till lätt ljummen. Tillsätt jästen till en bunke i små smulor och aktivera med bara en liten skvätt av mjölken, ställ resten åt sidan. Låt jästbunken stå i cirka 5 minuter, fortsätt med nästa steg i receptet under tiden.
 • Smält smöret och tillsätt resten av mjölken och det nu smälta smöret till jästbunken.
 • Tillsätt grahamsmjölet tillsammans med salt och ljus sirap till bunken. Tillsätt även vetemjöl lite åt gången och blanda, antingen med en elvisp med degkrokar, eller med händerna. Fortsätt på samma vis tills allt vetemjöl har blandats i. Bearbeta så du får en smidig, enhetlig och fast deg.
 • Placera under kökshandduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
 • På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp, glas eller kakform eller dylikt så får du till formen på grahamstekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Jag brukar försöka göra cirka 22 st grahamstekakor.
 • Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga grahamstekakorna så de får ett fint hålmönster.Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 250 grader.
 • Grädda grahamstekakorna mitt i ugnen i cirka 7-8 minuter.
 • Låt svalna och njut av dina goda grahamstekakor! Frys gärna in det som inte ska ätas i närtid.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Grahamstekakor

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar