Apelsinmarmelad med syltsocker – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på apelsinmarmelad med syltsocker!

Dess ljusa och fräscha smak, tillsammans med den underbara balansen mellan sötma och syrlighet, gör apelsinmarmelad med syltsocker till en favorit på bordet. Att göra denna apelsinmarmelad är en rolig och tillfredsställande kulinarisk upplevelse.

Apelsiner är kända för sin fräscha och uppfriskande smak. När du använder härligt saftiga apelsiner i din marmelad, kommer resultatet att vara en explosion av apelsinsmak i varje tugga. Syltsockret, som innehåller pektin, hjälper till att ge marmeladen dess karaktäristiska geléaktiga konsistens och gör att du kan skapa en marmelad med perfekt balans mellan sötma och syrlighet.

Apelsinmarmelad är en mångsidig delikatess som kan användas på en mängd olika sätt. Här är några sätt du kan njuta av din hemlagade apelsinmarmelad:

 1. På Rostat Bröd eller Croissanter: Detta är det mest klassiska sättet att njuta av apelsinmarmelad. Bred den på rostat bröd eller croissanter tillsammans med smör för en enkel och läcker frukost.
 2. Till Bakverk: Använd din apelsinmarmelad som fyllning i bakverk, tårtor eller muffins för att ge dem en extra smak av citrus.
 3. Som Topping på Yoghurt eller Gröt: Lägg en klick apelsinmarmelad på din yoghurt eller gröt för att lyfta smaken och ge en frisk twist till din frukost.
 4. Som en Ingrediens i Matlagning: Apelsinmarmelad kan också användas i matlagning för att ge smak åt såser, marinader och glasyrer. Den passar särskilt bra med kyckling och fläsk.
 5. Som en Gåva: Hemlagad apelsinmarmelad gör en fantastisk present till vänner och familj. Fyll vackra glasburkar och dekorera dem för att skapa personliga gåvor som visar din uppskattning.

Förvaring av din apelsinmarmelad är viktigt för att säkerställa att den håller sig fräsch och smakfull. Efter att du har lagat din marmelad och hällt den i rena, gärna steriliserade burkar, är det viktigt att försegla burkarna ordentligt med lock. Förvara dem sedan i kylskåp för längre hållbarhet. En väl förseglad burk med apelsinmarmelad kan hålla sig i kylskåp i flera månader.

Sammanfattningsvis så är apelsinmarmelad med syltsocker en riktigt härlig marmelad som ger dig möjlighet att utforska smakerna av apelsiner på ett nytt sätt. Med detta enkla recept kan du skapa din egen unika apelsinmarmelad som kommer att förgylla dina måltider och göra din frukost till något alldeles speciellt. Så varför inte ge det ett försök? Receptet hittas här nedanför!

Apelsinmarmelad med syltsocker

Receptet – Så gör du:

Apelsinmarmelad med syltsocker

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett enkelt recept för att skapa din egen härligt fruktiga apelsinmarmelad med syltsocker – ett perfekt sätt att lyfta ditt bröd till en ny nivå. Med smak av solsken i varje sked!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 30 minuter
Totalt 1 timme 45 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 600 g apelsiner ca 4 stora apelsiner
 • 1 st citron
 • 400 g syltsocker ca 4 deciliter

Instruktioner

 • Tvätta apelsinerna och citronen noga under kallt vatten. Skrubba dem för att ta bort eventuell vaxbeläggning. Torka dem sedan med en ren handduk.
 • Använd ett rivjärn för att riva skalet från en av apelsinerna och hela citronen. Se till att du bara river det yttersta skalet, undvik att få med det vita membranet, eftersom det kan göra marmeladen bitter.
 • Skala apelsinerna och citronen noggrant och skär dem i små bitar. Ta bort så mycket av de vita membranen som möjligt, eftersom de kan vara beska. Ta bort kärnor.
 • Lägg de skivade frukterna och och skalet i en stor kastrull.
 • Häll syltsockret över frukten i kastrullen och rör om väl för att blanda. Krossa lätt frukten.
 • Låt fruktblandningen stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Detta hjälper frukten att släppa sin naturliga saft.
 • Efter 30 minuter, sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp blandningen. Rör om med jämna mellanrum.
 • När blandningen börjar koka, minska värmen till låg och låt den sjuda i ca 30-40 minuter, eller tills marmeladen tjocknar och når önskad konsistens. Rör om då och då för att förhindra att det bränner fast i botten av kastrullen.
 • När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort den från värmen och låt den svalna något.
 • Häll den varma marmeladen i en ren, torr (gärna steriliserad) syltburk och försegla omedelbart med lock.
 • Låt marmeladen svalna helt vid rumstemperatur och förvara den sedan i kylskåp. Marmeladen kan hålla i kylskåp i flera månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Apelsinmarmelad med syltsocker

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar