Ett enkelt recept för att skapa din egen härligt fruktiga apelsinmarmelad med syltsocker - ett perfekt sätt att lyfta ditt bröd till en ny nivå. Med smak av solsken i varje sked!
Förberedelser 15 minuterminuter
Tillagning 1 timmet30 minuterminuter
Totalt 1 timmet45 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
600gapelsinerca 4 stora apelsiner
1stcitron
400gsyltsockerca 4 deciliter
Instruktioner
Tvätta apelsinerna och citronen noga under kallt vatten. Skrubba dem för att ta bort eventuell vaxbeläggning. Torka dem sedan med en ren handduk.
Använd ett rivjärn för att riva skalet från en av apelsinerna och hela citronen. Se till att du bara river det yttersta skalet, undvik att få med det vita membranet, eftersom det kan göra marmeladen bitter.
Skala apelsinerna och citronen noggrant och skär dem i små bitar. Ta bort så mycket av de vita membranen som möjligt, eftersom de kan vara beska. Ta bort kärnor.
Lägg de skivade frukterna och och skalet i en stor kastrull.
Häll syltsockret över frukten i kastrullen och rör om väl för att blanda. Krossa lätt frukten.
Låt fruktblandningen stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Detta hjälper frukten att släppa sin naturliga saft.
Efter 30 minuter, sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp blandningen. Rör om med jämna mellanrum.
När blandningen börjar koka, minska värmen till låg och låt den sjuda i ca 30-40 minuter, eller tills marmeladen tjocknar och når önskad konsistens. Rör om då och då för att förhindra att det bränner fast i botten av kastrullen.
När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort den från värmen och låt den svalna något.
Häll den varma marmeladen i en ren, torr (gärna steriliserad) syltburk och försegla omedelbart med lock.
Låt marmeladen svalna helt vid rumstemperatur och förvara den sedan i kylskåp. Marmeladen kan hålla i kylskåp i flera månader.