Puffat ris – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på puffat ris!

Lär dig hur du enkelt gör ditt eget puffade ris, att ha till müslin eller till att göra rischoklad med detta recept. Det kan användas både till frukosten, eller till efterrätter, det är bara kreativiteten som sätter gränserna!

Puffat ris är jättegott att slänga ner med yoghurten eller flingorna som ett lite knaprigt tillbehör. Kan också användas som en knaprig topping till röror, frukostskålar eller sallader.

Det puffade riset är inte alls svårt att göra och kräver i princip bara en ingrediens, om man räknar bort oljan till att puffa riset. Det enda man bör ha i åtanke är att det tar uppemot 3 timmar att göra puffat ris, men tro mig, det är värt det!

I detta recept rekommenderas en finmaskig sil till att sänka ned riset i den heta oljan. Riset behöver bara vara ner i den heta oljan i några sekunder för att puffas. Håll dock alltid uppsikt och var försiktig med heta temperaturer på olja. Bär exempelvis grytvantar och köksförkläde och tänk på att hålla avstånd från ansiktet för extra säkerhet.

Puffat ris

Receptet – Så gör du:

Puffat ris

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Lär dig hur du enkelt gör ditt eget puffade ris, att ha till müslin eller till att göra rischoklad med detta. Det kan användas både till frukosten, eller till efterrätter, det är bara kreativiteten som sätter gränserna!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar 30 minuter
Totalt 2 timmar 45 minuter
Portioner 1 sats

Ingredienser
 

  • vitt ris, exempelvis jasminris
  • rapsolja för puffande av riset

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 125°C.
  • Koka ditt ris i vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Överför riset till en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att riset ska ligga i endast ett lager, och att riskornen ska överlappa varandra så lite som möjligt så de torkar ut bra. Grädda i ugnen i upp till 2,5 timme på 125°C, eller tills riset är torrt och all fukt har avdunstat.
  • När riset är hårt, ta ut ur ugnen och låt sedan riset svalna helt, det ska vara helt torrt och hårt innan nästa steg.
  • Häll tillräckligt med rapsolja i en kastrull för att komma 4 cm upp längs kastrullens kanter. Ta på dig grytvantar och ett köksförkläde och var allmänt försiktig med het olja i följande steg. Ha en finmaskig sil redo.
  • Värm oljan över medelhög värme tills en termometer visar 220°C. Tillsätt alternativt några korn av riset; om oljan är tillräckligt varm kommer det att puffas upp direkt.
  • Arbeta i omgångar. Lägg 1 dl ris i en finmaskig sil och sänk ner i 3 till 6 sekunder, eller tills det blir puffat. Lyft sedan upp och placera på en bakplåt. Upprepa tills att allt ditt ris har puffats.
  • Njut av ditt puffade ris!
Måltid Efterrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Puffat ris

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar