Frysa in äpplen – Recept

4.7/5 baserat på 18 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på att frysa in äpplen!

Att frysa in äpplen är ett praktiskt sätt att få nytta av dem en längre tid, och det finns några knep för att göra det riktigt bra. Så här fryser jag in äpplen på bästa sätt, utan att de tappar i smaken!

Att ha en massa frysta äpplen i frysen gör det extra lätt att använda dem till exempelvis bakverk eller smoothies, långt efter att de plockats från trädet.

Frysta äpplen har ofta en annan konsistens när de väl tinats upp. Detta i jämförelse med färska äpplen. De lämpar sig bäst i äppelpajer, äppelmuffins, smoothies, till äppelmos, eller i andra bakverk, snarare än att de äts direkt upptinade!

Smaken på frysta äpplen är lika god som när de är färska! Jag tycker man mår bra av att ta vara på sina äpplen genom att frysa in dem. Det är trevligt och roligt!

Allt med detta recept är verkligen enkelt, och det kräver inte en massa förberedelser. De håller sig godast första 6 månaderna i frysen, men håller i upp till 1 år!

Som vanligt när man fryser in, så kan jag verkligen rekommendera att man skriver dagens datum och påsens innehåll på fryspåsen. Det blir så mycket enklare att hitta i frysen då, och man alltid tackar sig själv när man har gjort det!

Frysa in äpplen

Receptet – Så gör du:

Frysa in äpplen

4.7/5 baserat på 18 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att frysa in äpplen är ett praktiskt sätt att få nytta av dem en längre tid, och det finns några knep för att göra det riktigt bra. Så här fryser jag in äpplen på bästa sätt, utan att de tappar i smaken!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 2 påsar

Ingredienser
 

 • 10 st äpplen
 • 4 dl vatten
 • 2 msk citronsaft

Instruktioner

 • Kärna ur äpplena och skala dem om du vill. Skär i klyftor. Jag skär mina äpplen i åttondelar, men tunnare skivor eller tärningar till att använda i bakverk går också bra, så skär dem gärna ännu mindre!
 • Blötlägg äppelbitarna i en stor bunke i 5 minuter. Det är enkelt: blanda vattnet med citronsaften och lägg ned äpplena.
 • Häll av vattnet i ett durkslag, skaka om några gånger för att få bort så mycket vatten som möjligt.
 • Klä en plåt med bakplåtspapper, och lägg ut äppelbitarna i ett enda lager, gärna med ett litet mellanrum mellan varje bit. Frys i frysen i 4 timmar, eller exempelvis över natten går också bra. Detta gör vi så att de sedan inte fryser fast i fryspåsen, vilket gör äppelbitarna enklare att plocka fram till exempelvis en smoothie eller liknanade.
 • Ta ut plåten ur frysen och flytta över äppelbitarna till en eller flera fryspåsar. Märk gärna med innehåll och datum för att ha lite extra koll. Stäng påsen, gärna med en nypa (enklare att stänga och öppna påsen), och ställ in i frysen igen.
 • Färdigt! Njut av dina frysta äpplen! Godast första 6 månaderna i frysen, men håller i upp till 1 år!
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Frysa äpplen, Frysa in äpplen, Infrysning av äpplen

2 Kommentarer

 1. 5 stars
  Toppenbra förklarat, då har man koll på hur det kan bli goda äppelpajer i höst och vinter med gårdens äpplen 🍎

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar