Fyriskaka – Recept

4.8/5 baserat på 10 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på ljuvlig fyriskaka.

Fyriskakan är en tidlös klassiker som även kallas för äppelsockerkaka. Detta är en enkel men otroligt ljuvlig och fin dessert. Jättegod att servera tillsammans med vispad grädde eller glass. Dessutom är det väldigt enkelt, snabbt och roligt att baka en fyriskaka!

God som den är och ännu godare med en klick vispad grädde, vaniljsås eller glass! Fyriskaka med en stor klick vaniljvisp och några tända ljus, då är hösten riktigt mysig.

Doftar ljuvligt i köket och extra rolig att göra på egenplockade äpplen!

Titta gärna på receptbilden för att få ett hum om hur man kan placera äpplena. Jag tycker det blev väldigt vackert när jag använde ett klassiskt mönster!

Fyriskaka

Receptet – Så gör du:

Fyriskaka

4.8/5 baserat på 10 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Fyriskakan är en tidlös klassiker som även kallas för äppelsockerkaka. Detta är en enkel men otroligt ljuvlig och fin dessert. Jättegod att servera tillsammans med vispad grädde eller glass. Dessutom är det väldigt enkelt, snabbt och roligt att baka en fyriskaka!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser
 

  • 125 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk

Topping

  • 3-4 st äpplen (medelstora)
  • 1-2 msk strösocker
  • 1 tsk kanel

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180 grader Celsius.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter (cirka 22-24 cm i diameter).
  • Smält smöret/margarinet och låt svalna innan du går vidare till nästa steg.
  • Rör smöret/margarinet med sockret tills det blir pösigt.
  • Tillsätt 1 ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret, och mjölken. Blanda ihop och häll smeten i formen.
  • Om du vill, skala äpplena innan du sedan skär dem i tunna klyftor. Tryck varsamt ned dem i smeten ovanpå kakan, gärna i ett fint mönster. Strö sedan över strösocker, eventuellt blandat med kanel om du vill använda kanel.
  • Grädda din fyriskaka i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter på 180 grader Celsius.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Äppelsockerkaka, Fyriskaka

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar