Stekta äpplen med sirap – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på stekta äpplen med sirap!

Ett klassiskt recept som aldrig går ur tiden, stekta äpplen med sirap är den ultimata efterrätten för dem som älskar en kombination av sött och syrligt. Dessa äpplen är enkla att tillaga, otroligt smakfulla och passar perfekt som en avslutning på vilken måltid som helst.

Sirap är en hemlighet i många efterrätter, och den är en central ingrediens i detta recept. Dess sötma ger äpplena en karamelliserad smak som kompletterar deras naturliga syrlighet perfekt. Ljus sirap eller lönnsirap fungerar utmärkt i detta recept och ger en mild sötma som inte överväldigar de fräscha äpplena.

Stekta äpplen med sirap är en av de mest mångsidiga efterrätterna du kan tänka dig. De är goda precis som de är och kan serveras varma eller kalla. Om du vill ta det till nästa nivå, överväg att servera dem tillsammans med vaniljglass, grädde eller vaniljsås. Kombinationen av varma, karamelliserade äpplen och kyliga desserter är en sensation för smaklökarna.

Valet av äppelsort är valfritt, men kan vara värt att tänka på inför detta recept. Syrliga äpplen som Granny Smith eller Aroma ger en fin kontrast till sirapens sötma. Om du gillar det extra kryddigt kan du också tillsätta lite nymalen kardemumma. Det ger en komplex smakprofil till rätten.

Förberedelsen tar bara några minuter. Efter att du tvättat äpplena och tagit bort kärnhusen, skär du dem i klyftor. En touch av kanel och eventuell kardemumma ger denna rätt en extra dimension av smak.

Smör är nyckelingrediensen som ger äpplena en härlig och krämig textur. När smöret smälter i en varm stekpanna, börjar äppelklyftorna steka i den mjuka sörjan. Det tar bara några minuter innan de blir mjuka och börjar få en vacker färg.

Den sista och mest spännande delen av receptet är när sirapen tillsätts. Sirapen karamelliseras och ger äpplena en underbar glans och smak. Det är som att trolla fram en restaurangkvalitetsdessert hemma i ditt eget kök.

Efter bara några minuters arbete i köket är denna sötsyrliga efterrätt klar att avnjutas. Och det är svårt att inte älska resultatet. De stekta äpplena med sirap är varma, mjuka och smakar som en dröm. Servera dem som de är eller med din favoritdessertförstärkning. Oavsett hur du väljer att njuta av dem, kommer de definitivt att bli en hit vid middagsbordet.

Stekta äpplen med sirap är inte bara en fantastisk smakkombination utan också ett uttryck för enkla och ärliga råvaror som tillsammans skapar en fantastisk efterrätt. Perfekta för att avsluta en festmåltid eller för att tillfredsställa en snabbt växande efterrättcraving, detta recept förtjänar definitivt att vara en del av ditt kokboksbibliotek.

Stekta äpplen med sirap

Receptet – Så gör du:

Stekta äpplen med sirap

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Perfekta till efterrätten – servera dem som de är eller tillsammans med glass, grädde eller vaniljsås för en extra smarrig touch!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 4 st äpplen gärna syrliga sorter som Granny Smith eller Aroma
 • 2 msk smör
 • 2 msk sirap (gärna ljus sirap eller lönnsirap)
 • 1 tsk kanel
 • 1 nypa nymalen kardemumma valfritt
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Tvätta äpplena noggrant och ta bort kärnhusen. Skala äpplena om du så önskar, annars kan du låta skalet vara kvar.
 • Skär äpplena i klyftor och lägg dem i en skål. Strö över kanel och eventuellt också kardemumma om du vill.
 • Värm upp en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smöret och låt det smälta.
 • Lägg äppelklyftorna i stekpannan. Stek dem i smöret i cirka 5-7 minuter eller tills de är mjuka och börjar få fin färg. Rör om då och då för att se till att de inte bränns.
 • När äpplena är nästan klara, tillsätt sirapen och en nypa salt. Blanda försiktigt och låt sirapen karamellisera äpplena i ytterligare 2-3 minuter.
 • Ta bort stekpannan från värmen och servera de stekta äppelklyftorna varma. Du kan servera dem som de är eller tillsammans med glass, grädde eller vaniljsås för en extra smarrig touch.
 • Smaklig njutning!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Stekta äpplen med sirap

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar