Saftiga tekakor – Recept

4.9/5 baserat på 13 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på härligt saftiga tekakor!

Låt doften av nybakade tekakor fylla hemmet, lyckan är på topp med dessa saftiga tekakor! Dessa fina, goda, fluffiga och framförallt saftiga tekakor är bland de godaste bröden jag vet! Med detta recept går det både snabbt och enkelt att göra dem!

Att ta sig en härligt saftig tekaka till frukosttéet är svårslaget. Jag gillar påläggen ost och gurka, men även en tekaka direkt ut ur ugnen med smör på är otroligt gott.

Om man ska vara ärlig så är dessa tekakor så goda att de bör betraktas som ett riktigt gott bröd som passar till allt. Gör gärna en större sats tekakor och frys in några att ha till när man vill äta en eller två!

Var inte rädd om de ser lite platta ut när de går in i ugnen, det är verkligen i ugnen som de får sitt lyft och jäser till sig!

Saftiga tekakor

Receptet - Så gör du:

Saftiga tekakor

4.9/5 baserat på 13 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Låt doften av nybakade tekakor fylla hemmet, lyckan är på topp med dessa saftiga tekakor! Dessa fina, goda, fluffiga och framförallt saftiga tekakor är bland de godaste bröden jag vet! Med detta recept går det både snabbt och enkelt att göra dem!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 20 tekakor

Ingredienser
 

  • 50 g färsk jäst, alternativt 1 paket torrjäst
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Lägg jästen i en bunke tillsammans med 1 msk mjöl. Låt stå i minst 5 minuter medan du gör nästa steg.
  • Smält smöret i exempelvis en mikrovågsugn eller i en kastrull. Tillsätt sedan smöret i en skål tillsammans med vatten och mjölk.
  • Häll smörblandningen över jästen och blanda väl.
  • Tillsätt ägg, socker och lite salt och blanda in i degen.
  • Häll lite vetemjöl åt gången och bearbeta degen med elvisp med degkrokar påkopplade. Tillsätt lite vetemjöl åt gången tills du fått i allt.
  • Placera degen under en köksduk så den får jäsa i cirka 25 minuter.
  • Mjöla en plan arbetsyta och kavla ut din tekaksdeg till ett ca 1 cm tjockt degtäcke.
  • Använd en liten frukostskål som form och markera ut dina tekakor på degtäcket. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper och lägg upp de runda degbitarna på plåtarna.
  • Låt tekakorna jäsa ännu en gång under köksduk i ca 25 minuter till. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C så den hinner förvärmas.
  • Med en gaffel, nagga tekakorna (gör små hål ovanpå dem), och grädda sedan i i ugnen i cirka 9 minuter. Det är en bra idé att grädda en plåt tekakor åt gången!
  • Njut av dina härliga tekakor!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Saftiga tekakor

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar