Få det att lukta gott hemma: 15 enkla sätt!

Denna artikel innehåller reklamlänkar till rekommenderade produkter.

Varje hem har sin säregna doft. Vad kan man då göra för att förhöja doften hemma? I denna artikel tittar vi på just det, med 15 enkla sätt att få det att lukta ljuvligt gott hemma!

Metoderna i denna artikel är nytänkande och innovativa, och förhöjer doften på vilket hem som helst.

1. Införskaffa och tänd doftljus

Doftljus förhöjer tveklöst doftupplevelsen hemma och för det att lukta gott. Detta genom att vaxet innehåller väldoftande oljor som bränns och utsöndrar sin doft i luften medan vaxet bränns.

Detta väldoftande, handgjorda doftljus med lyxiga doften French Cotton rekommenderar vi för god doft hemma, tillsammans med massa andra prisvänliga doftljus finns i Åhlens webbshop. De håller både länge och finns i många olika dofter, storlekar och priser.

  • Tips: Tänk på att i många fall behöver doftljuset bara vara tänt i runt 30 minuter, sedan kan man blåsa ut det. Doften kommer att hänga kvar i rummet!

2. Ställ fram doftpinnar

Doftpinnar såsom dessa från Smith & Co hos Åhlens avger en väldoftande söt arom av fikon och ingefära. De finns i flera olika dofter och kommer från flera olika märken, vilket ger en direkt skillnad i hur det luktar hemma. Många doftpinnar är även påfyllbara, vilket innebär att man bara behöver köpa ny doftolja.

3. Tänd en rökelse

Rökelser såsom dessa från Åhlens är de mindre kända kusinenerna till doftljus. Dock så är det nästan än härligare med en härlig rökelse tänd hemma i vardagsrummet!

Rökelsen får det att dofta väldigt gott med en distinkt, direkt doft. Testa dig fram och hitta en rökelsedoft som du gillar!

4. Skaffa gott om krukväxter

krukväxt
En garderobsblomma.

Växter är kända för att rena luften naturligt. En krukväxt som är känd för att rengöra luften väldigt bra är garderobsblomman. I en studie utförd av amerikanska NASA så hyllades garderobsblomman stort för dess luftrening. Inte bara garderobsblomman får jobbet gjort, utan i stort sett alla krukväxter bidrar till en bättre luft och därigenom ett mer väldoftande hem!

5. Strö lite bakpulver eller bikarbonat på mattor

bakpulver i skål

Vanligt bakpulver har naturliga doftneutraliserande egenskaper och det kostar nästan ingenting. För att hålla mattorna väldoftande, särskilt i vardagsrum och hallar, strö lite bakpulver över mattan och låt detta bakpulver ligga där i minst 15 minuter. Dammsug sedan som som vanligt och njut av det rena, fräschare mattan.

6. Dekorera med torkad lavendel

Torkad lavendel ger ljuvlig doft och ser också väldigt snyggt ut. Passa på att ställa en knippe i en glasburk eller vas om du får möjligheten att ta från trädgården. Annars finns det också att köpa.

Lavendelpåsar såsom dessa otroligt bra doftpåsar hos Amazon Sverige ger också en supertrevlig doft av lavendel i hemmet!

7. Skaffa en (automatisk) doftdispenser

En doftdispenser innehåller en koncentrerad doftsprej och kan användas för att förse hemmet med en portion väldoftande vätska. Antingen funkar de som så att de automatiskt skjuter ut en portion doft, eller så gör man det manuellt. Helt klart värda att utforska.

Doftdispensers såsom denna hos Amazon Sverige ger en toppendoft automatiskt utsöndrad i hemmet med jämna mellanrum!

8. Köp hem snittblommor

Snittblommor ger en härlig doft och ser även väldigt fina ut hemma. Du hittar dem med fördel hos din lokala florist!

9. Placera ut doftpåsar i hemmet

Doftpåsar innehåller torkade örter eller blommor, och är menade till att avge en trevlig och angenäm doft var de än placeras. Häng upp dem runt dörrar och ingångar i hemmet för en väldigt angenäm doftspridning.

Doftpåsar finns att köpa online, exempelvis finns dessa otroligt bra doftpåsar hos Amazon Sverige!

10. Baka och laga väldoftande mat hemma, öppna fönstret när du lagar fisk

rengöra ugn banner

Doften av god mat kan sätta sig i ett hem och förhöja doften i hemmet. Därför är det ur doftsynpunkt en väldigt god idé att utveckla vanan av att baka egna bröd, bullar, med mera, men även laga god mat.

Samtidigt så kan man när man lagar mer starkt doftande mat, exempelvis fisk, se till så att man håller fönstren öppna för att vädra ut omgående.

11. Cederträ och lavendel i garderober och byrålådor

Cederträ ger en väldoftande odör till kläder och textilier, och används i form av små kuber eller bollar samt skivor till att ha runt kläder och textilier, just för doftens skull. Ceder håller även borta skadedjur från textilier då de inte tål doften.

Cederträ i olika former finns att köpa online, specifikt för syftet att neutralisera dåliga dofter och hålla fräscht!

I Åhlens webbshop finns utmärkta Cederträringar att ha inne i garderoben, både för att hålla bra doft men även hålla borta skadedjur såsom malar.

Lavendel tycker många doftar antingen jättegott eller inte gott alls. Tillhör du den första gruppen så är torkad lavendel ett jättebra tillägg till lådor och garderober där textilier och kläder förvaras. Lavendeln avger en mycket fräsch doft (i vår mening, alltså)!

12. Torka egna blommor

Använd med fördel blommor från din trädgård till att torka in och till att sedan ha framme i hemmet. Torkade blommor är källor till väldoftande odörer som man absolut bör ta vara på när tillfälle ges!

13. Använd en doftneutraliserare på skor

Skor kan ge upphov till en mindre angenäm doft hemma. Ha alltid en odörsprej hemma som sprejas på skorna. Detta förhindrar att dålig doft uppkommer bland skorna och sedan sprider sig genom resten av hemmet.

14. Gå ofta ut med soporna

Ett mindre innovativt förslag, men helt nödvändigt. Sopor bör man gå ut med ofta, så fort det börjar bli fullt. Detta då sopor annars kan ge upphov till en dålig doft som sprider sig genom hemma.

För god doft hemma, se till att hantera soporna på ett smidigt och bra sätt.

15. Fyll botten av sopkorgen med papper

Sopor kan avge vätska när de ligger i påsen i sopkorgen inuti bostaden. Att ha ett lager papper längst ner i sopbyttan absorberar vätskan och hjälper till att hålla det fräscht i sopbyttan. Detta är ett bra tips att bruka på veckobasis, alltså att man slänger och byter ut pappret varje vecka!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar