Lindra Myggbett: 5 Geniala Huskurer! (Guide)

När det kommer till att njuta av naturen så är mygg en oundviklig del av upplevelsen, och därför är det bra att veta hur man kan lindra myggbett. Sommaren är en tid då myggor frodas. Den irritation, klåda, och svullnad som som myggbett leder till är ofta önskvärd att bli av med. Myggorna biter för föda, och injicerar i processen vissa ämnen som förhindrar ditt blod från att koagulera (stelna), vilket utlöser en mild allergisk reaktion och ger svullnad i form av röda bulor på din hud.

Myggbett är nästan i alla fall ofarliga, men betten kan klia och kan ibland vara smärtsamma. Den goda nyheten är att du kan få omedelbar lindring och det behöver bara lite ansträngning. Du blir förvånad över hur många saker du kan hitta i ditt kök som hjälper dig att bekämpa dem!

lindra myggbett - mygga på arm

Här är 5 enkla huskurer för att behandla och lindra myggbett:

1. Is (och återfuktande hudkräm)

  • Kalla temperaturer hjälper till att minska inflammation. Placera inte isen direkt mot huden, utan lägg helst något emellan, exempelvis en tunn duk, och håll mot myggbettet i 10-15 minuter. Du kan också använda ett ispacke. Efter kylningen, smörj gärna myggbettet med en fetare hudkräm för extra lindring.
is

2. Citronjuice

  • Citroner är kända för antiinflammatoriska egenskaper. [1] De hjälper till att minska svullnad och smärta. Skiva en citron och gnugga den lätt mot myggbettet. Du kan också göra en lättare smet med citronsaft och krossad basilika, och applicera den för att lindra myggbettet. Du kan också använda myntablad och gnugga för att lindra myggbettet, de är kända för sin svalande känsla.
Tre citroner på en kvist

3. Bakpulver och vitvinsvinäger

  • Bakpulver neutraliserar pH-nivåerna kring det drabbade området, och hjälper till att lindra den klåda som myggbett tenderar att orsaka. Lös upp en tesked bakpulver i vatten och applicera smeten på det drabbade området. Låt den vara på i 10-20 minuter, och tvätta sedan av den med ljummet vatten.
  • Vitvinsvinäger hjälper också till att återställa de naturliga pH-nivåerna. Gnid det på huden eller späd några droppar i vatten och applicera lätt för att lindra myggbett.

4. Vitlök

  • Vitlök hjälper att minska svullnad och lugna klåda, och därigenom lindra myggbett. Dessutom kan den starka aromen från vitlök hålla myggor men även andra insekter borta. Applicera finhackad vitlök på det drabbade området, gnugga den lätt emot myggbettet och låt den gärna ligga mot i några minuter, för att sedan tvätta bort.

5. Honung

Applicera lite honung på myggbettet för lindring. Honung har antibakteriella egenskaper och kan förhindra att bittet kliar och är svullet. En liten droppe rå honung på ett kliande myggbett kan minska inflammationen. Dessutom kommer det att minska klådan och få dig att lyckas motstå att klia i högre grad, eftersom hud täckt med honung kan skapa en klibbig röra som är rätt jobbig att få på fingrarna.

Vad funkar bäst för dig när du vill lindra myggbett? Har du några andra tips som funkar bra, skriv då gärna!

Mer om huskurer från oss på Hemmanytt!

Läs även vår artikel om att göra en egen myggfälla här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar