Sjukhussoppa – Recept

5/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett recept på sjukhussoppa!

Soppor har alltid haft en särskild plats i våra hjärtan och i våra soppfat. Deras mångsidighet, smakrikedom och förmåga att trösta har gjort dem till en tidlös favorit i köket. En särskild variant, sjukhussoppan, har uppmärksammats för sin förmåga att hjälpa människor att hantera sin vikt. I denna artikel kommer vi att utforska sjukhussoppans ursprung, dess hälsofördelar och presentera ett enkelt och smakfullt recept.

Sjukhussoppa är en soppa som ofta förekommer i viktminskningsdieter och hälsoprogram. Ursprunget är omtvistat, men soppan har en historia som sträcker sig tillbaka i tiden. Många tror att den utvecklades som en näringsrik måltid för patienter som behövde snabb viktminskning inför kirurgiska ingrepp. Soppans ingredienser är ofta lågkaloriska och fiberrika, vilket kan hjälpa till att skapa en kaloriunderskott och därmed främja viktnedgång.

Sjukhussoppan är mer än bara ett verktyg för viktminskning; den erbjuder flera hälsofördelar som gör den till ett lockande tillskott till din kost:

 1. Lågkalorisk och fyllig: Soppan är kalorisnål och fylld med fiber, vilket gör att du kan äta en stor portion med få kalorier. Det kan hjälpa dig att känna dig mätt och nöjd utan att överkonsumera kalorier.
 2. Rik på grönsaker: Sjukhussoppan innehåller en mängd olika grönsaker, inklusive lök, vitkål, morötter, paprika och selleri. Dessa grönsaker är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som främjar din hälsa.
 3. Vätskebalans: Eftersom soppan innehåller mycket vatten kan den hjälpa till att hålla dig hydrerad, vilket är avgörande för din allmänna hälsa och välbefinnande.
 4. Anpassningsbar: Sjukhussoppan är mycket anpassningsbar. Du kan ändra ingredienserna och kryddorna efter din smak och kostpreferenser.
 5. Låg fett- och kolesterolhalt: Soppan är vanligtvis beredd med minimalt eller inget tillsatt fett, vilket gör den till ett hälsosamt val för personer som vill kontrollera sitt fett- och kolesterolintag.

Receptet för sjukhussoppa är enkelt och kräver inte avancerad matlagning. Det är en utmärkt måltid att ha i beredskap när du behöver en snabb och näringsrik måltid.

Nu när du är bekant med sjukhussoppans hälsofördelar, låt oss utforska hur du kan förbereda den själv. Detta är ett recept som du även kan anpassa det efter dina smakpreferenser. Sjukhussoppa är känd för sin enkelhet och flexibilitet.

Receptet hittas här nednaför! Smaklig måltid!

Sjukhussoppa

Receptet – Så gör du:

Sjukhussoppa

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Denna soppa anses ofta vara en del av vissa viktminskningsdieter på grund av sitt låga kaloriinnehåll och fylliga smak!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 6 st gula lökar
 • 2 st burkar (400 g styck) konserverade tomater kan uteslutas om så önskas
 • 1 st mellanstort vitkålshuvud
 • 3 st buljongtärningar grönsaksbuljong för en vegetarisk soppa
 • 2 st gröna eller gula paprikor
 • 4 st morötter
 • 1 st selleristjälk
 • Salt och peppar efter smak
 • Andra kryddor efter smak

Instruktioner

 • Skala och skär lökarna i tunna skivor.
 • Om du väljer att använda konserverade tomater, tillsätt dem tillsammans med vätskan från burkarna i en stor kastrull eller gryta.
 • Skär vitkålen i tunna strimlor. Lägg dem i kastrullen. Sätt inte på värmen ännu.
 • Tillsätt buljongtärningarna till kastrullen. Om du använder grönsaksbuljongtärningar, se till att de löses upp i soppan.
 • Skär de gröna paprikorna i bitar och tillsätt dem till kastrullen.
 • Skala och skär morötterna i skivor och lägg dem i kastrullen.
 • Skär selleristjälken i små bitar och tillsätt den också.
 • Häll tillräckligt med vatten i kastrullen för att täcka alla grönsakerna ordentligt.
 • Koka upp soppan och sänk sedan värmen till låg eller medel och låt den sjuda i ca 1 timme, eller tills alla grönsaker är mjuka och soppan har fått en god smak.
 • Smaka av soppan med kryddor som du gillar. Du kan använda salt, peppar och olika örter eller kryddor för att anpassa smaken efter dina preferenser.
 • Servera din sjukhussoppa varm och njut av den när du vill. Färdigt! Notera att detta recept är mycket flexibelt, och du kan anpassa det genom att lägga till andra grönsaker eller kryddor som du gillar.
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Svenskt
Nyckelord Sjukhussoppa

2 Kommentarer

 1. 5 stars
  Jättegott! Detta är som en boulabaisse (ursäkta stavningen) där man lägger i lite nytt varje varje dag. Eller inte…

  Typisk studentmat.

  Man kan ha rätten i kylen uppemot en vecka. Kanske längre. Med lite mindre vatten blir det en smkfull gryta istället. 🙂

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar