Stekt lök på 10 minuter – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på stekt lök, som dessutom bara tar 10 minuter!

I detta recept steks löken i panna och tillåts bli härligt karamelliserad och söt. Ett härligt tillbehör till husmanskost och många andra rätter, där löken verkligen förgyller maten.

Att steka lök så det blir gott kräver lite tålamod, även om det går snabbt. Bli inte lockad av att sätta värmen på max, det förstör smakerna. Håll det på medelvärme, så att löken steks jämnt och blir fint gyllene, med några aningen mer stekta bitar.

Att steka löken gör att den inte är skarp i smaken som när den är rå. Smaken blir istället söt och härlig. Det gör den till ett riktigt uppskattat och mångsidigt tillbehör på tallriken.

Jag tycker en stor lök passar till 4 personer, men om man gillar mer kan man gott steka två lökar till 4 personer. Det är bara att dubbla receptet. Löken krymper i pannan, så det är mindre än det först verkar.

Rester kan förvaras i kylen i upp till tre dagar. Det funkar jättebra med stekt lök i matlådor, och när det värms i exempelvis mikro blir det som när den är nystekt!

Om man har en non-stick stekpanna så kan det vara en god idé att använda denna! Man kan också klara sig på lite mindre olja med en sådan. Detta då det inte bränner fast lika mycket.

Sammanfattningsvis så tycker jag verkligen att stekt lök smakar allra bäst när man följer detta recept. Testa gärna enligt anvisningarna här nedanför!

Stekt lök på 10 minuter

Receptet – Så gör du:

Stekt lök på 10 minuter

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett snabbt och bra recept på stekt lök som dessutom bara tar 10 minuter! Löken steks löken i panna och tillåts bli härligt karamelliserad och söt. Ett härligt tillbehör till husmanskost och många andra rätter, där löken verkligen förgyller maten.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 8 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 st gul lök (eller 2 st lökar om man vill ha mer)
  • 2 msk olivolja (eventuellt lite mer vid behov)
  • 1 st liten nypa salt

Instruktioner

  • Skala löken och skiva den i rätt tunna skivor. Dela upp lagren i varje skiva till ringar.
  • Värm upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme, cirka 2 minuter.
  • Tillsätt lökringarna ner i pannan. Använd en träslev för att fördela löken jämnt. Strö över en lite nypa salt.
  • Stek löken på medelvärme och rör om ofta tills den är mjuk och gyllene, cirka 10 minuter.
  • Färdigt! Servera genast din stekta lök.
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Stekt lök på 10 minuter

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar