Fisk Florentine – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på Fisk Florentine!

Fisk Florentine är en klassisk rätt som bjuder på en underbar kombination av smaker och texturer. Den milda smaken av den vita fisken balanseras perfekt av den krämiga bechamelsåsen och den näringsrika spenaten. Den gratinerade osten på toppen ger en krispig och gyllene yta som kompletterar rättens mjukhet.

Detta är en läcker måltid som tilltalar både vuxna och barn och passar utmärkt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen.

Vid servering av Fisk Florentine kan du servera den med ett urval av sidorätter och tillbehör. En klassiskt val är att servera den med kokt potatis eller ris för att absorbera den härliga såsen. En fräsch sallad med citronvinaigrette kan också vara ett välkommet tillskott till måltiden och bidra med en uppfriskande kontrast till rättens rika smaker. För att lyfta fram smaken ännu mer kan du även servera den med vitlöksbröd.

Om du har några rester av Fisk Florentine kan de enkelt förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till två dagar. För att återuppvärma, placera den på en ugnsfast tallrik och täck med aluminiumfolie. Använd mikron tills att maten är varm. Det går också bra att använda en vanlig ugn som sätts till 180°C och där fisken tillagas i cirka 15-20 minuter, eller tills maten är genomvarm.

Jag älskar denna rätt både till vardags och till helg. Testa gärna, receptet hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Fisk Florentine

Receptet – Så gör du:

Fisk Florentine

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En fransk fiskrätt där fisken gratineras med spenat, en god béchamelsås och mozzarella! Servera med kokt potatis eller ris för en fulländad måltid.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 kg frusen eller färsk spenat tvättad och avrunnen om färsk
  • 4 st filéer av vit fisk torskfilé, torskrygg, kolja, lubb… avtorkade
  • 4 msk olivolja
  • 1 st hackad lök
  • 240 g mozzarella (ca 2 paket)
  • Salt och peppar efter smak

Bechamelsåsen

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 40 g smör
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar

Till servering

  • 4 portioner kokt potatis eller ris

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • I en stekpanna, stek spenaten tills all vätska har avdunstat.
  • Placera spenaten i botten på en ugnsfast form.
  • Hacka löken och stek i olivolja tills den fått färg, cirka 3 minuter. Tillsätt till spenaten.

Béchamelsåsen

  • Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  • Tillsätt mjölet och rör om väl tills det bildar en slät smet.
  • Häll gradvis i mjölken medan du fortsätter att röra.
  • Fortsätt låta sjuda och rör om tills såsen tjocknar och blir slät.
  • Smaksätt med salt och peppar.

Förberedning av fisken och spenaten

  • Häll hälften av den färdiga béchamelsåsen över spenaten i formen och blanda försiktigt.
  • Placera fiskfiléerna ovanpå spenaten.
  • Krydda lätt fisken med salt och peppar.

Kokt potatis eller ris

  • Sätt potatis eller ris på kokning om du ska servera det som tillbehör.

Gratinering

  • Täck fisken och spenaten med resten av béchamelsåsen.
  • Fördela osten jämnt över hela rätten.
  • Gratinera i en förvärmd ugn på 200°C i cirka 20 minuter eller tills rätten är väl gratinerad och fisken är genomlagad.
  • Färdigt! Servera och njut, gärna med en god sallad!
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Fisk florentine

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar