Tonfiskgratäng med potatis – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tonfiskgratäng!

Detta är en enkel, snabb och klassisk tonfiskgratäng med potatis. Perfekt till alla vardagar eller lugna lediga dagar när man vill ha något riktigt snabbt och gott, antingen till lunch eller middag!

Jag älskar att göra denna tonfiskgratäng för att den är så enkel, snabb, värmande, mättande och tröstande. Den har liksom allt det där man vill ha vissa dagar när man snabbt och enkelt vill ha en klassisk, fulländad måltid.

Servera gärna denna tonfiskgratäng med en härlig grönsallad. Det är perfekt att göra sin sallad medan tonfiskgratängen gräddas i ugnen.

Koka gärna potatisen på förhand och ha redo tills att det är dags att göra tonfiskgratängen, eller koka potatisen först som första steg i receptet! Smaklig måltid!

Tonfiskgratäng

Receptet – Så gör du:

Tonfiskgratäng med potatis

4.9/5 ( 118 röster )
Detta är en enkel, snabb och klassisk tonfiskgratäng med potatis. Perfekt till alla vardagar eller lugna lediga dagar när man vill ha något riktigt snabbt och gott, antingen till lunch eller middag!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 600 g kokt, skivad potatis
  • 4 dl creme fraiche
  • 2 st burkar tonfisk i vatten
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 msk tomatpure
  • 200 g riven ost
  • salt
  • peppar
  • curry (valfritt)
  • hackad persilja

Instruktioner

  • Om du inte har kokt potatis färdig, sätt potatisen på kokning. När potatisen är färdig, skölj av och skiva potatisen när den svalnat.
  • Fräs hackad gul lök och vitlök i lite matfett, tills att den blivit genomskinlig. Tillsätt avrunnen tonfisk och tomatpuré ner i pannan. Krydda med salt och peppar, och eventuellt lite curry. Tillsätt även 3 dl creme fraiche, och rör om och låt puttra i 5 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Lägg hälften av de kokta, skivade potatisarna i botten av en smord ugnsform. Bred sedan ut tonfiskblandningen och klicka sedan över den sista decilitern creme fraiche.
  • Toppa det hela med riven ost.
  • Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och servera, gärna med en härlig grönsallad! Toppa gärna med lite hackad persilja. Njut!
Nyckelord Tonfiskgratäng, Tonfiskgratäng med potatis
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar