Koka haricots verts – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av hur man snabbt och enkelt kokar haricots verts!

Kokade haricots verts, eller gröna bönor, är en underskattad stjärna på tallriken. Deras knapriga textur och friska smak gör dem till ett välkommet tillskott till många rätter, samtidigt som de erbjuder en mängd hälsofördelar. De är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter, vilket gör dem till en utmärkt källa till näring och en nyckelkomponent i en balanserad kost.

Att koka haricots verts på rätt sätt är inget svårt. Att göra det rätt behåller deras naturliga smak och näringsvärde, samtidigt som du skapar en delikat sidorätt som passar perfekt till en mängd olika huvudrätter.

Man kan vilja toppa dem med ett läckert citron- och örtsmör. Detta görs genom att smälta smör och blanda det med färskpressad citronsaft och finhackade färska örter som persilja eller timjan.

Annars, för att ytterligare förhöja smaken, kan du strö över lite riven parmesanost och rostade nötter, som pinjenötter eller mandlar, för en krispig textur och en nötig smak. För den som önskar en extra touch av sälta och crunch, kan du även inkludera några krispigt stekta baconbitar.

Detta är en sidorätt som inte bara tilltalar smaklökarna utan även lyfter upp hela måltiden till en ny nivå av njutning och elegans! Genom att inkludera haricots verts regelbundet i din kost kan du dra nytta av deras rika näringsprofil och förbättra din övergripande hälsa på ett enkelt och läckert sätt.

Koka haricots verts

Receptet – Så gör du:

Koka haricots verts

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En läcker och näringsrik sidorätt som passar perfekt till många olika huvudrätter.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 400 g haricots verts gröna bönor
 • Salt efter smak
 • Vatten

Instruktioner

 • Förbered haricots verts genom att tvätta dem noggrant under kallt vatten och skära bort eventuella toppar eller trådar.
 • Fyll en stor kastrull med vatten och tillsätt en generös mängd salt. Använd cirka 1 tesked salt per liter vatten.
 • Koka upp vattnet över hög värme tills det når en stadig kokande.
 • Tillsätt de förberedda haricots verts i det kokande vattnet. Se till att de är helt täckta av vattnet.
 • Låt haricots verts sjuda i det kokande vattnet i cirka 3-4 minuter. Tiden kan variera beroende på hur krispiga eller mjuka du vill ha dem. För krispiga bönor, koka dem kortare tid. För mjukare bönor, koka dem längre.
 • När haricots verts är klara, häll av dem i ett durkslag och skölj dem snabbt under kallt rinnande vatten för att stoppa tillagningen och behålla deras färg och krispighet.
 • När de är ordentligt dränerade, arrangera de kokta haricots verts på en serveringsfat.
 • Smaka av med lite extra salt om det behövs och servera varma som en läcker sidorätt eller som en del av en större måltid.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Koka haricots verts

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar