Högsbosoppa – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på högsbosoppa!

Högsbosoppa är en klassisk soppa som har sin plats i många svenska hjärtan. Den är en underbar blandning av smak och näring och gör sig utmärkt som en näringsrik måltid för både familjen och vänner. Denna soppa har en len och krämig konsistens med smaker som kommer från morötter, purjolök och grädde. Den är enkel att tillaga och perfekt för dagar när du längtar efter tröstmat som värmer både kropp och själ.

Att göra högsbosoppa kräver inte mycket arbete, och du kommer att ha den färdig på nolltid. Börja med att skala och skära hälften av dina morötter i små bitar. Dessa små morotsbitar kokas sedan i en del av vattnet med en del av buljongtärningarna tills de är helt mjuka. Därefter mixas de till en slät puré med en stavmixer.

Soppan bygger på en smakrik bas. I en stor gryta sauterar du fint hackad purjolök i smör tills de blir genomskinliga. Denna process ger soppan dess härliga smakgrund.

För att ge soppan dess krämiga och fylliga konsistens, tillsätter du en matsked vetemjöl, resten av vattnet och buljongtärningen. Låt detta sjuda tills smakerna har blandats väl, vilket skapar en underbar grund för din soppa.

Högsbosoppan är inte bara smakrik, den är också näringsrik. Den innehåller stora mängder morötter, vilket ger dig en dos hälsosam betakaroten och fibrer. Resten av morötterna rivs och blandas sedan i soppan, vilket ger en härlig textur och smak.

För att göra soppan riktigt krämig, tillsätter du crème fraîche och matlagningsgrädde. Dessa ingredienser ger soppan dess härliga konsistens och en extra touch av rikedom.

När din högsbosoppa är klar, är det dags att servera den. Du kan välja att servera soppan med bröd, som kommer att vara ett utmärkt komplement till den krämiga soppan. För en extra touch av godhet, kan du också lägga till en extra klick crème fraîche på toppen av varje portion.

Högsbosoppan är en måltid som värmer och tillfredsställer. Den är full av smak och näringsämnen och är en favorit hos både unga och gamla. Oavsett om du vill laga den som en vardagsmiddag eller för en speciell tillställning, kommer högsbosoppan att vara en hit. Så ta fram dina ingredienser och laga denna underbara soppa som kommer att omfamna dina smaklökar med värme och smak. Smaklig måltid!

Högsbosoppa

Receptet – Så gör du:

Högsbosoppa

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Högsbosoppa är en klassiker som är en härligt näringsrik måltid, med morötter och purjolök i en len soppa med grädde och crème fraîche.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1,25 kg morötter
 • 2 st purjolökar
 • 1 klick smör
 • 1,5 dl crème fraîche
 • 2,25 dl matlagningsgrädde
 • 1 liter vatten + 2 grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar
 • 1 msk vetemjöl
 • Salt och peppar efter smak
 • Valfritt: bröd till servering

Instruktioner

 • Börja med att skala och skära hälften av morötterna i små bitar. Koka de små bitarna i hälften av vattnet och hälften av buljongtärningarna tills att morotsbitarna är mjuka. Mixa sedan tills en slät puré med stavmixer.
 • Smält en klick smör i en stor gryta/kastrull och lägg i de fint hackade purjolökarna. Låt dem sauteras tills de blir genomskinliga, vilket tar vanligtvis 5-7 minuter på medelvärme.
 • Tillsätt en matsked vetemjöl och häll i den andra halvan av vattnet samt buljongtärning. Låt detta sjuda i några minuter.
 • Använd ett rivjärn för att riva den återstående halvan av morötterna.
 • Blanda ned de rivna morötterna, crème fraîche och vispgrädde i grytan/kastrullen. Låt hela koka upp och sedan sjuda i ytterligare 10-15 minuter tills morötterna är mjuka och soppan är krämig.
 • Smaka av soppan med salt och peppar enligt din egen smak.
 • Färdigt! Servera högsbosoppan med bröd och gärna en extra klick creme fraiche.
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Svenskt
Nyckelord Högsbosoppa

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar