Stekt grönkål – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på stekt grönkål!

Grönkål har på senare tid blivit en stjärna på matscenen, och det är inte svårt att förstå varför. Denna mörkgröna bladgrönsak är inte bara näringsrik utan också oerhört mångsidig och läcker. En av de mest tillfredsställande sätten att njuta av grönkål är genom att steka den i en panna. I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på stekt grönkål, men först, låt oss utforska några intressanta aspekter om denna fantastiska grönsak och hur du kan få ut det mesta av den när den steks.

Stekt grönkål är en härlig sidorätt eller ett tillbehör som kan serveras med många huvudrätter. Den passar utmärkt som en nyttigare ersättning för pommes frites eller andra mindre nyttiga sidorätter.

Grönkål är känt för sin höga koncentration av näring och hälsofördelar. Den är en utmärkt källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för kroppen. Grönkål innehåller bland annat vitamin A, vitamin K, vitamin C, och är rik på kalcium, kalium och järn. Dessutom är den full av fiber och har ett lågt kaloriinnehåll, vilket gör den till ett utmärkt val för den som vill äta hälsosamt.

Innan du steker grönkål är det viktigt att förbereda den korrekt. Tvätta grönkålen noggrant och se till att ta bort de tjocka stjälkarna från bladen. De tjocka stjälkarna kan vara lite tuffa och fibriga, så det är bäst att skära bort dem. Sedan kan du skära eller riva grönkålen i mindre bitar. Att skära den i grova strimlor eller hacka den grovt fungerar bra, beroende på din preferens.

Stekt grönkål

När du är redo att steka grönkålen, använd en panna med lite olivolja eller smör på medelhög värme. Om du vill kan du också tillsätta finhackad vitlök för extra smak. Lägg i grönkålen och sprid ut den jämnt över pannan. Grönkålen kommer att krympa när den steks, så oroa dig inte om pannan verkar vara full när du börjar.

Stek grönkålen i några minuter tills den börjar mjukna och få en vacker grön färg. Rör om då och då för att säkerställa jämn tillagning. När grönkålen är nästan klar, pressa över lite färsk citronsaft för att ge en uppfriskande citrusaroma.

När grönkålen är färdigstekt, smaka av den med salt och svartpeppar efter dina smakpreferenser. Du kan också experimentera med olika smaksättare, som rostade nötter, torkad frukt eller riven parmesanost, för att ge din stekta grönkål en extra dimension av smak och textur.

Här nedan hittar du mitt receptet på stekt grönkål, komplett med alla nödvändiga ingredienser och steg-för-steg-instruktioner. Så ge dig själv och dina smaklökar den ultimata presenten med detta enkla och läckra recept på stekt grönkål! Smaklig måltid!

Stekt grönkål

Receptet – Så gör du:

Stekt grönkål

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Uppgradera din måltid med utsökt stekt grönkål, en perfekt kombination av krispighet, smörighet och citrusfriskhet som kommer att förtrolla smaklökarna hos dig och dina gäster. Servera den stekta grönkålen som en sidorätt eller tillsammans med din huvudrätt.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 2 knippen färsk grönkål cirka 400-600 gram
 • 3 msk olivolja eller smör
 • 2 st finhackade vitlöksklyftor (valfritt)
 • Saften från 1 citron
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Eventuella smaksättare efter eget val som nötter, torkad frukt eller riven parmesanost (valfritt)

Instruktioner

 • Förbered grönkålen: Tvätta grönkålen noggrant och torka den ordentligt. Ta bort de tjocka stjälkarna från bladen. Du kan göra detta genom att skära längs med stjälken och dra bladen från den.
 • Riv eller skär grönkålen i mindre bitar. Du kan använda grova strimlor eller hacka den grovt, beroende på din preferens.
 • Värm olivoljan eller smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Om du vill inkludera vitlök, tillsätt den finhackade vitlöken i den uppvärmda oljan och stek den i cirka 30 sekunder tills den är doftande.
 • Lägg i grönkålen i pannan. Använd tång eller en träsked för att blanda grönkålen med oljan och vitlöken (om du använder det). Sprid ut grönkålen jämnt över pannan.
 • Stek grönkålen i cirka 3-5 minuter, eller tills den börjar mjukna och få en vacker grön färg. Rör om då och då för att säkerställa jämn tillagning.
 • När grönkålen är nästan klar, pressa citronsaften över den och blanda om väl. Citronsaften ger en friskhet och syrlighet till rätten.
 • Smaka av med salt och svartpeppar efter dina smakpreferenser. Om du vill tillsätta några smaksättare, som rostade nötter, torkad frukt eller riven parmesanost, är det bästa att göra det nu.
 • När grönkålen är färdigstekt och smaksatt, ta bort den från värmen och servera den genast som en sidorätt eller som ett komplement till dina huvudrätter.
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Steka grönkål, Stekt grönkål

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar