Potatisgratäng utan grädde – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på potatisgratäng utan grädde!

Mjölk och ost ger detta en härlig krämig smak, utan att behöva använda grädde! Perfekt om man vill ha lite mindre fetthalt på sin potatisgratäng, utan att kompensera på smaken.

För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter.

Jag älskar detta recept utan grädde och tycker det är riktigt gott. Helt klart värd att göra när man ska göra potatisgratäng, men av olika anledningar inte vill eller kan använda grädde som ingrediens!

Potatisgratäng utan grädde

Receptet – Så gör du:

Potatisgratäng utan grädde

4.9/5 ( 44 röster )
Mjölk och ost ger detta en härlig krämig smak, utan att behöva använda grädde! Perfekt om man vill ha lite mindre fetthalt på sin potatisgratäng, utan att kompensera på smaken.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 t 15 minuter
Totalt 1 t 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st gul lök
  • 4 st potatisar
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven ost
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 st nypa salt

Instruktioner

  • Skiva eller hacka löken fint i tunna bitar.
  • Skala och skiva 4 stora potatisar tunt.
  • Fräs löken och vitlöken i lite olja, tills den är mjuk.
  • Lägg den och potatisen i en gratängform.
  • Krydda med svartpeppar och salt, och tillsätt lite av osten.
  • Häll över 1 dl mjölk och tillsätt mer riven ost.
  • För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter. Om du inte kokar först, grädda på 180°C i 60-90 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  • Vrid upp ugnen en aning de sista 10 minuterna av tillagningstiden, så att toppen blir knaprig.
Nyckelord Potatisgratäng utan grädde
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar