Go Back
+ servings
Fisk Florentine

Receptet - Så gör du:

Fisk Florentine

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
En fransk fiskrätt där fisken gratineras med spenat, en god béchamelsås och mozzarella! Servera med kokt potatis eller ris för en fulländad måltid.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 kg frusen eller färsk spenat tvättad och avrunnen om färsk
  • 4 st filéer av vit fisk torskfilé, torskrygg, kolja, lubb... avtorkade
  • 4 msk olivolja
  • 1 st hackad lök
  • 240 g mozzarella (ca 2 paket)
  • Salt och peppar efter smak

Bechamelsåsen

  • 0,75 dl vetemjöl
  • 40 g smör
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar

Till servering

  • 4 portioner kokt potatis eller ris

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • I en stekpanna, stek spenaten tills all vätska har avdunstat.
  • Placera spenaten i botten på en ugnsfast form.
  • Hacka löken och stek i olivolja tills den fått färg, cirka 3 minuter. Tillsätt till spenaten.

Béchamelsåsen

  • Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  • Tillsätt mjölet och rör om väl tills det bildar en slät smet.
  • Häll gradvis i mjölken medan du fortsätter att röra.
  • Fortsätt låta sjuda och rör om tills såsen tjocknar och blir slät.
  • Smaksätt med salt och peppar.

Förberedning av fisken och spenaten

  • Häll hälften av den färdiga béchamelsåsen över spenaten i formen och blanda försiktigt.
  • Placera fiskfiléerna ovanpå spenaten.
  • Krydda lätt fisken med salt och peppar.

Kokt potatis eller ris

  • Sätt potatis eller ris på kokning om du ska servera det som tillbehör.

Gratinering

  • Täck fisken och spenaten med resten av béchamelsåsen.
  • Fördela osten jämnt över hela rätten.
  • Gratinera i en förvärmd ugn på 200°C i cirka 20 minuter eller tills rätten är väl gratinerad och fisken är genomlagad.
  • Färdigt! Servera och njut, gärna med en god sallad!
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt, Svenskt
Nyckelord Fisk florentine