Stjärnflocka: Skötsel, Plantering & Bra Fakta

Stjärnflockan (latin och engelska: Astrantia major) är en vacker växt som växer med lätthet. I denna artikel går vi igenom information om stjärnflockan, och listar tips och råd vad gäller plantering och skötsel. Vi besvarar dessutom en rad frågor som man kan tänkas ha kring arten.

Stjärnflockan är en vinterhärdig, flerårig perenn som tillhör växtfamiljen Apiaceae (Flockblommiga växter), och har i århundraden uppskattats för sin långa blomningssäsong, sin rogivande närvaro och sina spännande blommor.

Just stjärnflockan har en blomningssäsong som kan sträcka sig från maj ända fram till oktober.

Annons: Köp stjärnflocka ‘6-pack’ på nätet hos Wexthuset.com!

Stjärnflockans karaktärsdrag

Stjärnflockan (på engelska och latin kallad Astrantia major) är den mest populära arten i släktet Astrantia som innefattar 8 eller 9 arter. Med sina grönrosa till lila-röda blommor, som är omgivna av vita till rosa-vita högblad, når arten en höjd på 30-90 cm.

Med ett ursprung i skogen och ängarna i Asien och Europa, har stjärnflockan länge använts i trädgårdar där de växer med lätthet och är enkla att sköta. Sjärnflockan är omtyckt bland trädgårdsmästare och används också ofta i blommorarrangemang av blomsterhandlare.

Plantering av stjärnflocka

Annons: Köp stjärnflocka ‘Rubra’ på nätet hos Wexthuset.com!

Vinter och svenskt klimat

Arten klarar de kallaste vintrarna utan problem, och är således vinterhärdig och tål frost. Arten är en perenn, vilket betyder att den är flerårig och vissnar ner på vintern för att sedan börja växa igen på våren.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera stjärnflocka?

Man börjar sin plantering under tidig höst eller tidigt på vintern. Frön kan med fördel sås direkt i trädgården tidigt på hösten.

Har tidig vinter passerat måste du börja med fröna inomhus genom kallagring. Lägg fröna i en ziplock-påse med fuktig näringsrik jord och förvara dem i kylskåpet i tre månader innan du planterar.

Efter att fröet är sått ska du hålla en temperatur på ca 21-24 grader i jorden fram till att en grodd utvecklats, vilket tar cirka 4 veckor. Flytta sedan växten till trädgården efter att all risk för frost har passerat på våren.

Äldre frön tenderar att utveckla ett hårdare skal när de åldras, och detta hårda yttre skalet kan behöva avlägsnas för att underlätta en effektiv plantering. På engelska kallas detta “nick a seed”.

På vilken typ av plats växer stjärnflocka bäst?

Stjärnflockan (Astrantia major) föredrar att planteras i delvis skugga till full skugga. Andra arter i släktet Astrantia, såsom den mörkare arten Hadspen Blood, kan föredra mer solexponerade platser, så undersök gärna vad som gäller just din art om du inte har just en stjärnflocka.

Att odla stjärnflocka i krukor eller andra behållare

Generellt sett är det lätt att odla i behållare. Växten kommer att kräva mer vatten än de flesta fler perenner. De passar bra för krukor och behållare, men även blandade rabatter och gränsrabatter, innergårdsträdgårdar, samt stugträdgårdar.

Jordtyp

Plantera alltid i en fukthållande fruktbar jord, helst humusrik. Jorden måste hållas konstant fuktig från och med att de vaknar ur sin vinterdvala.

Mer om skötsel kommer i följande avsnitt nedan!

stjärnflocka blommor på nära håll ovanifrån

Skötsel av stjärnflocka

Beskärning

Beskär blomstammarna så snart de börjar bli bruna för att uppmuntra växten att blomma en andra gång senare under blomningssäsongen. Hela växten kan skäras ner till marknivå efter den första blomningen i juli för att stimulera ny tillväxt och ytterligare blommor.

Skär även ner stjärnflockan till marknivå i november inför vintern.

Vattning

Växten måste vattnas ofta under perioder utan regn, för annars kommer den att dö. Håll alltid jorden lätt fuktig, men tänk samtidigt på att för mycket vatten kan ge risk för att plantan möglar. Växten kräver regelbunden vattning från och med vårens sista frost, och särskilt under varma sommarperioder.

Skadedjur och sjukdomar

Växtarten är generellt sjukdoms- och skadedjursfri. Sniglar gillar inte att äta stjärnflockor och håller sig borta från dem.

Generella frågor kring stjärnflocka

När blommar stjärnflocka?

I Sverige är juni-juli vanligast men det är möjligt att den blommar även i maj. Blomsäsongen sträcker sig vanligtvis in i augusti, men kan sträcka sig ända in i oktober.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel är till hjälp och att du har lärt dig något nytt!

Alla artiklar om att odla och plantera från oss på Hemmanytt hittar du här

Våra källor för denna artikel för vidare läsning:

https://www.gardenersworld.com/plants/three-tips-for-growing-astrantias/

https://www.cottagegardenplantsltd.com/astrantia.htm

http://www.thegardenhelper.com/masterwort.html

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar