Leopardsnigel: En stor kompis i trädgården?

I denna artikel går vi igenom några intressanta fakta om Leopardsnigeln, även kallad pantersnigel. Leopardsnigeln känns igen på att det är en stor snigel (ofta 12-18 cm lång), och den betraktas ofta som ett skadedjur i trädgården. De ser lite speciella ut tack vare sina fläckar på ryggen, men de äter faktiskt framförallt döda växter och kan göra gott i trädgården (vilket vi går igenom inom kort i artikeln).

Utseende

Leopardsnigeln kallas också för pantersnigel och heter på latin Limax Maximus (på latin betyder namnet den största snigeln). Den är dock inte den största snigeln i Norden, då denna titel går till gråsvart kölsnigel.

Likväl så är leopardsnigeln stor: den kan bli 10-18 centimeter lång. Kroppen är gulaktig vit eller grå till brun. Vanligtvis har denna typ av snigel 2-6 mörka fläckar som bildar ett mer eller mindre grovt prickigt mönster.

Leopardsnigel äter mördarsnigel?

Många låter leopardsniglarna vara i trädgården då de faktiskt hjälper till att bekämpa mördarsniglar. Leopardsniglarna är mycket mindre skadliga för trädgården än de invasiva mördarsniglarna, och leopardsniglarna äter faktiskt deras ägg, samt dödar små mördarsniglar.

Av dessa anledningar kan det vara värt att låta leopardsniglarna vara när du blir anfallen av mördarsniglar. Det är framförallt rekommenderat att lära sig att känna igen leopardsniglar i trädgården och skona dessa medan man bekämpar mördarsniglar.

Läs också: Mördarsniglar: experternas 3 bekämpningsråd

Skadedjur

Pantersniglarna förökar sig mycket långsammare än mördarsniglar, och det är en del av varför de är mycket mindre skadliga. Om man jämför när dessa två typer av sniglar blir könsmogna, så blir mördarsniglar det efter 4 veckor, medan pantersniglar blir det efter uppemot 2 år.

Pantersniglar äter allra främst rester från döda växter och hjälper till med att bryta ner växter vilket ger näring till jorden och dina växter. Det är faktiskt väldigt ovanligt att de ger sig på levande växter.

Just att de bryter ner döda växtrester innebär att det kan vara smart att låta pantersniglarna vara i trädgården.

Ägg och förökning

Leopardsnigelns ägg är 5×5,5 mm stora och är mjuka, genomskinliga och bärnstensfärgade. De läggs i kluster på 20-100 och kläcks efter cirka 1 månad (cirka 14 dagar vid temperaturer på 18-20 ° C).

Mördarsniglar förökar sig mycket snabbare än leopardsniglar, då mördarsniglar blir könsmogna efter 4 veckor, medan det för leopardsniglar tar 2 år!

Farlig

Pantersnigeln är inte farlig och äter allra främst döda växtrester. Det är ovanligt att de äter på levande växter.

Vad äter pantersnigeln

Pantersnigeln livnär sig på död växtmateria som föda, och väldigt sällan på levande växter. De utgör därför en väldigt liten fara för dina växter.

Förekomst

Leopardsnigeln är mest förekommande i stads- och landsbygdsträdgårdar, nedlagda byggnader, källare, grönsaksförråd, kyrkogårdar, parker, växthus, häckrader, komposter, vedstaplar, och skogbevuxna flodstränder.

Den har sitt ursprung i sydliga delarna av Europa men har emellertid spridit sig och hittas i dag så långt upp som i Norrland, såväl som mellersta och södra Sverige.

De är framförallt aktiva på natten, till skillnad från mördarsniglar som föredrar att vara aktiva under dagtid.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om leopardsniglar är intressant och lärorik!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar