Tater tots (små potatiskroketter) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tater tots!

Detta är små potatiskroketter med krispig utsida, och en mjuk, fluffig insida. Servera som tilltugg eller varför inte som ett alternativ till pommes frites, exempelvis till hamburgare eller till varmkorv!

Man behöver bara några få grundläggande ingredienser för att göra dessa riktigt goda tater tots. De är riktigt populära i Nordamerika, men de går riktigt bra att göra hemma hos sig själv!

Mjölig potatis är det bästa valet, för då upplever jag att konsistensen blir bäst. Med detta sagt går även fast potatis hur bra som helst.

Kyl eventuella rester i en lufttät behållare i upp till 4 dagar. Värm sedan upp dem i vanlig ugn, luftfritös eller mikro tills de är genomvärmda!

Testa gärna detta recept på en amerikansk klassiker som görs på bara enkla basingredienser, och potatis förstås! Vi fullkomligt älskar dem!

Tater tots (små potatiskroketter)

Receptet – Så gör du:

Tater tots (små potatiskroketter)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är små potatiskroketter med krispig utsida, och en mjuk, fluffig insida. Servera som tilltugg eller varför inte som ett alternativ till pommes frites, exempelvis till hamburgare eller till varmkorv!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 900 g potatis, helst mjölig
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk vitlökspulver
 • ½ tsk lökpulver
 • ¼ tsk nymalen svartpeppar
 • rapsolja till tillagning

Instruktioner

 • Skala potatisarna och skär i fjärdedelar. Placera i en kastrull eller gryta och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka med vatten. Koka upp på medelhög värme och låt sjuda tills potatisen är precis mjuk, cirka 10 minuter.
 • Låt potatisen rinna av. När potatisen är sval nog att hantera, riv på de stora hålen på ett rivjärn ner i en stor skål. Tillsätt vetemjöl, salt, vitlökspulver, lökpulver och svartpeppar. Rör om och blanda så det blir klibbigt, men ändå torrt och klumpande.
 • Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skopa två teskedar av potatisblandningen åt gången och tryck till och forma till med fingrarna till en 2,5 cm lång cylinder. Potatisblandningen ska vara lätt att arbeta med och håller formen bra utan att falla isär.
 • Lägg på plåten och upprepa med all potatisblandning, ca 50 st blir det. Fördela jämnt på plåten.
 • Värm rikligt med rapsolja i en torr gryta över medelhög värme. Klä under tiden en till bakplåt med hushållspapper.
 • När oljan är varm efter några minuter, tillsätt försiktigt 12 st små bitar åt gången. Låt friteras tills de är gyllenbruna överallt, 1-2 minuter totalt.
 • Använd en hålslev eller spindel för att ta ta ut dina tater tots. Skaka försiktigt bort överflödig olja tillbaka i grytan och överför till hushållspapper. Repetera för alla tater tots och strö över mer salt om så önskas när de är klara.
 • Färdigt! Njut av dina tater tots!
Måltid Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Amerikanskt, Svenskt
Nyckelord Tater tots, Tater tots (små potatiskroketter)

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar