Guide: Så Odlar Du Lök Hemma! (Med Bilder)

I denna artikel ges en introduktion till att odla de vanligaste typerna av lök. Det är enkelt och roligt att odla lök, både när det kommer till att odla direkt i jord, i pallkrage, eller i kruka (vi går igenom alla sätt). Lök växer i de flesta klimat och tål frost, och klarar att växa i nästan vilken jord som helst, från sandrik jord till tung, kompakt lera. Jorden ska helst vara fast och kompakt.

De vanligaste typerna av lök att odla

I tabellen nedan finner du de vanligaste löksorterna att odla, med detaljer om planteringstid och användning inom matlagning. Alla fyra typerna är enkla att odla.

  • Sättlök betyder att man kan använda en lök av sorten till att sätta i jorden för att odla nya lökar av samma sort. Man behöver inte alltså börja om från ett frö. Tänk på att sätta löken i jorden med uppsidan uppåt när du använder en sättlök.

Löktyp

Odlingsdetaljer

Matlagning

Gul lök

Planteras under tidig vår. Via sättlök går bra. Kan generellt skördas 100 dagar efter plantering (från sättlök), eller 2 år efter plantering (från frö).

Mångsidig och vanligast: passar till alla typer av matlagning.

Rödlök

Planteras under tidig vår (mars - maj), via sättlök går bra. Skördas generellt
mellan augusti - oktober samma år.

Smakar bäst rå: god i sallader, guacamole, och smörgåsar.

Schalottenlök

Planteras någon gång tidigt på våren, via sättlök går bra. Skördas generellt efter 90 dagar.

Har en mildare och mer subtil smak, används generellt på samma sätt som antingen gul lök eller rödlök.

Gräslök

Frön planteras tidigt på våren (mars - april), dock enklast att köpa en färdig planta. Flerårig och kommer tillbaka efter skörd om man låter lökarna vara kvar i jorden. Skördas generellt under senvåren eller tidigt på sommaren, genom att man klipper och tar stjälkarna (lämna någon enstaka centimeter ovanför jord).

Man äter stjälkarna. Har mild smak och äts rå - är god i sallader och kalla såser.

Att tänka på när man planterar

Sätt löken i jord tidigt på våren så snart marken är fri från frost och kan bearbetas. Lök planteras på ett djup av 2,5-4 cm i rader, där varje lök har cirka 5 cm avstånd till andra lökar. Plantera dem i rader med 30 cm mellanrum mellan raderna för bäst resultat.

lök i rad i jorden - på detta vis bör det se ut

När ska man vattna lök?

Stick pekfingret i marken intill lökplantorna; om du inte kan känna fukt är det dags att vattna. Under en typisk lökodling över våren rekommenderar vi att man vattnar med 3 centimeter vatten en eller två gånger i veckan beroende på mängden regn som kommit.

Att tänka på vid odling direkt i marken, i kruka, eller i pallkrage

Att odla lök i kruka eller pallkrage är ungefär som att odla lök direkt i marken, eftersom det är så enkelt. Du behöver näringsrik jord, tillräcklig dränering, bra gödningsmedel och mycket ljus. Om du väljer att odla lök i krukor, välj en stor kruka. Den måste vara minst 25 cm i diameter.

Tänk på att lök vill stå i solljus och att man bör ha cirka 10 cm mellan sina plantor i krukan.

När vet man när man kan skörda sin lök?

När det gäller gräslök kan man skörda när bladen är ungefär decimeterhöga – den kommer sedan komma tillbaka. Tänk bara på att lämna en enstaka centimeter kvar så den snabbt återhämtar sig.

För andra sorter gäller generellt att om man planterat sina lökar tidigt på våren brukar man kunna börja med att skörda enskilda lökar efter behov runt midsommar. Runt midsommar har lökarna hunnit växa till sig en aning.

På sensommaren eller i början av hösten börjar stjälken på lökplantorna vissna. Detta händer vid själva lökens “hals” och det signalerar att växten har slutat växa och att den är optimalt klar för att skördas.

ser det ut så här så är löken redo för skörd - stjälken är böjd
Ser det ut så här så är löken redo för skörd – stjälken är böjd

Avslutande ord

Hoppas denna guide hjälper dig med att odla lök och att du lärt dig något nytt!

Alla våra artiklar om att odla och plantera hittar du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar