Tvätta Markis: 3 Enkla Metoder! (Guide)

I denna artikel går vi igenom hur man snabbt och enkelt tvättar markiser, och vi guidar till tygmarkiser, såväl som plast- och aluminiummarkiser. Markiser kan på grund av sitt skyddande läge bli smutsiga med jämna mellanrum, och en ren markis är både trevligt och välkomnande!

Metoderna vi går igenom kan användas för markiser över ett fönster, husvagn- eller husbil, ovanför en dörr eller en butik – ja, till vilken typ av markis som helst, så länge den är i tygduk, plast/vinyl eller aluminium!

Rengör gärna markisen direkt när du ser att smuts börjar byggas upp. Tvätta den med fördel ungefär varje två månader för att förhindra att smutsen sätter sig i markisen.

Förberedelser (alla steg)

Om din markis är utom räckhåll måste du sätta upp en stege. Stegen ska ha en lämplig storlek för markisens höjd. Placera fötterna korrekt och säkert, och ställ in alla säkerhetsfunktioner som din stege kommer med.

Skölj alltid av betong eller trä som rengöringslösningen kan ha fått på sig

 • Tips: Högtryckstvätta inte en markis. Högtryckstvätt kan orsaka skador på markisen.

Rengöring av en tygmarkis

För att rengöra en markis i duktyg, använd med fördel en blandning av vatten och vanlig flytande tvätttvål, som i denna metod vi går igenom nedan. Markisen kan sitta kvar på medan du rengör den

Detta behöver du:

 • En hink (+ trädgårdsslang, eller om du inte har det: ännu en hink)
 • Flytande tvätttvål
 • Skrubborste
 • Tillgång till vatten för att fylla hinken
 • Rekommenderas: kvast
 • OBS: Använd inte tvättmedel istället för tvätttvål. Diskmedel är vanligtvis för tuff för markisen.

Så här gör du för att göra rent en tygmarkis:

 1. Förbered lösningen. Fyll en godtycklig städhink med ljummet vatten och häll 10 cl mild flytande tvätttvål. Blanda i hinken tills det skummar.
 2. Avlägsna övergripande smuts med en kvast.  Ta bort så mycket smuts från markisen som möjligt med händerna innan du använder rengöringslösningen. Håll utkik efter löv, spindelnät, och andra objekt på markisen. Du kan använda en kvast för att sopa bort skräpet.
 3. Blöt markisen med en sprayflaska eller trädgårdsslang.
 4. Borsta med en skrubborste. Doppa din borste i rengöringslösningen. Använd sedan borsten för att skrubba markisen i en cirkelrörelse. Applicera endast tvållösningen på det område du arbetar med, ett område i taget.
 5. Du bör arbeta med tvålen på ett område i taget, så att den inte torkar på andra delar av markisenNär du är nöjd och känner dig klar med en del av markisen, skölj då bort tvål- och vattenblandningen med en vattenslang. Om du inte har en slang tillgänglig kan du fylla en ren hink med vatten och hälla den på markisen.
 6. Låt markisen lufttorka torka när du har sköljt området, fortsätt sedan med nästa del av markisen.
 • Tips: Du kan avlägsna mögel hjälp av en blandning bestående av 250 ml blekmedel och 4 liter varmt vatten. Testa dock att applicera lösningen på en dold del av markisen före användning på hela, då det kan bli permanenta fläckar på vissa typer av tyg.

Tvätta en markis i plast

Använd ett kommersiellt rengöringsmedel för plast/vinyl.  Alla typer av rengörare för plast och vinyl ska fungera för en markis i dessa material.

Om rengöringsmedlet finns i en sprayflaska, spraya rengöringsmedlet över hela markisen, båda ovanifrån och underifrån. Blöt helst inte markisen innan du använder rengöringsmedlet.

Gör sedan detta:

 1. Skrubba med en svamp.  Du kan också använda en mjuk eller medelstor borste.
 2. Skölj av med vatten från vattenslang eller hink. Skölj bort rengöringsmedlet. Se till att du har sköljt bort det ordentligt. Ett fläckigt lager kommer nämligen utvecklas på markisen om rengöringslagret inte har tvättats bort ordentligt. Låt sedan lufttorka.

Rengöring av en aluminiummarkis

Markiser kommer ju också i materialet aluminium som är en metall. För att rengöra dessa markiser, gå tillväga på följande sätt

 • Skölj av markisen.  Använd en hink vatten, en sprayflaska med vatten eller en trädgårdsslang för att få jobbet gjort.
 • Skrubba markisen.  Antingen använder du bara vatten eller tillsätter ett rengöringsmedel för aluminium. Doppa då en borste i rengöringslösningen. Oavsett om du använder en rengörare eller bara använder vatten, så skrubba markisen med borsten. Fortsätt skrubba tills du har rengjort hela markisen.
 • Skölj av på nytt. För att avlägsna smuts under rengöringens gång, eller för att avsluta rengöringen när du är nöjd, skölj av på nytt med vatten. Se framförallt till att du sköljer bort alla delar som du använde rengöringslösningen på. Om rengörare ligger kvar på metallen kan ett fläckigt lager dyka upp på markisen.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar