Bouquet garni (kryddbukett) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på bouquet garni – en bukett av olika färska eller torkade örter och kryddor som används för att ge smak åt grytor, soppor, såser och andra långkokta rätter!

Bouquet garni är en fransk term som betyder “kryddbukett” eller “kryddknippe”. Det är en blandning av olika färska eller torkade örter och kryddor som samlas ihop och knyts samman för att användas som smaksättare i grytor, soppor, såser och andra långkokta rätter. Det är ett enkelt och genialt sätt att ge maten en subtil och harmonisk smak utan att behöva plocka ut enskilda örter senare.

När vi lagar mat strävar vi alltid efter att skapa rätter som inte bara är goda utan också fulla av smak och arom. Ibland kan det vara svårt att få till den där perfekta balansen av kryddor och örter, men det finns ett hemligt knep som kan hjälpa oss att lyfta våra rätter till en helt ny nivå av smak – bouquet garni, eller kryddbukett på svenska!

Att göra en bouquet garni är enkelt och kräver inte många ingredienser. De vanligaste örterna och kryddorna som används är:

 • Stjälkar av persilja
 • Färska lagerblad
 • Färska kvistar av timjan
 • Färska kvistar av rosmarin
 • Selleristjälk

Beroende på vad du tillagar kan du även experimentera med andra örter och kryddor som basilika, oregano eller kryddnejlika för att ge en unik smak till din bouquet garni.

En bouquet garni kan användas i olika typer av matlagning där lång koktid krävs för att få fram den fulla smaken av kryddorna och örterna. Det är perfekt för grytor, soppor, såser och långkokta kötträtter. Genom att använda bouquet garni i din matlagning får du en subtil och välbalanserad smakprofil som höjer hela rätten till nya höjder.

Så nästa gång du lagar en gryta eller soppa, glöm inte att lägga till en bouquet garni för att ta din matlagning till nästa nivå av smak och arom. Ge dina rätter det där lilla extra som gör dem minnesvärda och njut av den magiska smaken som bouquet garni har att erbjuda! Receptet på min bouquet garni hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Boquet garni (kryddbukett)

Receptet – Så gör du:

Bouquet garni (kryddbukett)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Bouquet garni är ett enkelt och effektivt sätt att addera smak och doft till dina rätter utan att behöva fiska upp enskilda örter innan servering. Genom att binda ihop örterna kan de enkelt tas bort efter matlagningen och du får en smakrik och aromatisk måltid!
Förberedelser 1 minute
Tillagning 2 minuter
Totalt 3 minuter
Portioner 1 bukett

Ingredienser
 

 • 4 st stora stjälkar persilja
 • 3 st färska lagerblad
 • 2 kvistar färsk timjan
 • 1 kvist kvist färsk rosmarin
 • 1 st liten selleristjälk
 • Snöre eller kökssnöre

Instruktioner

 • Tvätta alla örterna noggrant under kallt vatten för att avlägsna eventuell smuts och jord. Torka dem försiktigt med papper eller en kökshandduk.
 • Ta bort bladen från selleristjälken och spara bara den lilla stjälken.
 • Bunt ihop persiljeblad, lagerblad, timjan, rosmarin och selleristjälk för att skapa din kryddbukett.
 • Placera kryddorna på ett arbetsbord och använd ett snöre eller kökssnöre för att försiktigt knyta ihop dem. Se till att knuten är ordentligt fast så att kryddorna inte faller isär under matlagningen.
 • Nu är din bouquet garni klar att användas! Lägg den i grytor, soppor eller långkokta rätter för att ge dem en härlig arom och smak. När maten är klar, kan du enkelt ta bort kryddbuketten innan servering.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Bouquet garni (kryddbukett)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar