Fläskkotletter i ugn – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på fläskkotletter i ugn!

Detta enkla recept på fläskkotletter i ugn går ut på att de rostas till perfektion i ugnen. Fläskkotlett i ugn tar bara cirka 20 minuter, och de blir möra och saftiga. En stekpanna i gjutjärn är ett utmärkt val för receptet om du vill steka kotletterna snabbt för att ge dem lite gyllenbrun yta, även om det inte krävs.

Kotletter med ben ger mest smak, men använd gärna benfria kotletter i receptet – tänk bara på att de tar kortare tid att laga. Om fläskkotletterna är särskilt tjocka, justera tillagningstiden därefter. En termometer är ett enkelt sätt att kontrollera om de är färdiga.

Kasta in lite potatis i ugnen för att rosta eller baka som tillbehör, eller gör ris som passar till kotletterna. En gryta med gröna bönor eller morötter passar bra med fläsk, liksom ångade ärtor, haricots verts och/eller broccoli!

Vitlök och timjan är fantastiska tillägg till ugnsbakade fläskkotletter, och ger en härlig smak, så det rekommenderar jag!

Om du är sugen på lite mer smak, lägg till cirka 1 dl skivad gul lök med kotletterna. Eller stek lite brysselkål i stekpannan tillsammans med kotletterna innan de går in i ugnen och tillsammans rostas. Brysselkål får naturligt söt smak när den rostas. Äpplen och päron passar också bra med fläsk. Lägg till ett tärnat päron eller äpple i pannan om du vill.

Om du gillar en sås eller sås med fläskkotletter, överväg att göra en skysås eller gräddsås av skyn.

Hur lång tid tar det?

I stekpannan först

Väljer du att bryna fläskkotletterna i pannan i några minuter innan de går in i ugnen, tar det 6 till 8 minuter i ugnen.

Direkt in i ugnen

Om du hoppar över steget i stekpannan, låt fläskkotletterna bakas i ugnen i 35 minuter, lite beroende på tjockleken.

 • Tips: Fläskkotletterna bör alltid registrera minst 63 C Celsius på en direktavläst termometer i den tjockaste delen av köttet.
Fläskkotletter i ugn

Receptet – Så gör du:

Fläskkotletter i ugn

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Fläskkotlett i ugn tar bara cirka 20 minuter, och de blir möra och saftiga. En stekpanna i gjutjärn är ett utmärkt val för receptet om du vill steka kotletterna snabbt för att ge dem lite gyllenbrun yta, även om det inte krävs.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

 • 4 st fläskkotletter med eller utan ben (ca 2 cm tjocka)
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • ½ tsk nymalen svartpeppar
 • 1 tsk vitlökspulver, valfritt
 • ½ tsk torkad timjan, valfritt

Instruktioner

 • Samla ihop ingredienserna. Värm ugnen till 200 grader Celsius.
 • Gnid in fläskkotletterna med olivolja och strö sedan över salt och nymalen svartpeppar. Om så önskas, strö dem lätt med lite vitlökspulver och torkad timjan.
 • Valfritt: placera en lätt oljad gjutjärnspanna över medelhög värme på spisen. Detta steg är om du vill ge kotletterna lite gyllenbrun yta innan de går in i ugnen och bakas färdiga. Förbered gärna lite lök eller brysselkål till att tillagas med kotletterna.
 • Bryn kotletterna i den heta stekpannan i cirka 3 till 4 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
 • Överför gjutjärnspannan med fläskkotletterna till den förvärmda ugnen (eller flytta över kotletterna till en ugnsform), och ugnsbaka i cirka 6 till 8 minuter om du först hade dem i stekpannan på spisen, beroende på tjockleken. Om du hoppar över steget i stekpannan, låt fläskkotletterna bakas i ugnen i 35 minuter, lite beroende på tjockleken.
 • Fläskkotletterna bör registrera minst 63 C Celsius på en direktavläst termometer i den tjockaste delen av köttet.
 • Njut!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Fläskkotlett i ugn, Fläskkotletter i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar