Pulled pork i lergryta – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pulled pork i lergryta!

Detta är ett enkelt recept på pulled pork där vi använder en lergryta. Köttet blir mört, saftigt och perfekt tillagat, med en riktigt god marinad! Servera gärna med antingen ugnsrostad potatis, pommes frites, ris, och en härlig grönsallad och gräddfil! Också gott i tortillabröd!

Resultatet av pulled pork i lergryta blir ett perfekt, mört och saftigt fläsk som faller sönder vid beröringen av en gaffel! Koka gärna upp vätskan som blir kvar i lergrytan i en kastrull, tillsammans med cirka 3 dl grädde för en ljuvlig sås som passar bra till!

Servera med dina favorittillbehör, eller servera i smörgåsar, som tacos, med nachochips med mera! Några andra goda tillbehör är ju även en coleslaw eller en härlig grönsallad!

Allt med detta recept är snabbt och smidigt att göra. Medan köttet tillagas får man gott om tid till annat, vilket inte ger någon stress med att förbereda eventuella tillbehör.

Förvara eventuella rester i en lufttät behållare i kylen i 2-3 dagar. Denna pulled pork kan dessutom frysas in i upp till 3 månader. Tina över natten i kylen.

Kort sagt så älskar jag detta recept och tycker det blir riktigt bra i lergryta helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Pulled pork i lergryta

Receptet – Så gör du:

Pulled pork i lergryta

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är ett enkelt recept på pulled pork där vi använder en lergryta. Köttet blir mört, saftigt och perfekt tillagat, med en riktigt god marinad! Servera gärna med antingen ugnsrostad potatis, pommes frites, ris, och en härlig grönsallad och gräddfil! Också gott i tortillabröd!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 4 timmar 45 minuter
Totalt 5 timmar
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1,5 kg fläskkarré (ungefärlig vikt)
  • 400 ml (1 burk) krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk chilipulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk honung
  • 1 st röd paprika, hackad
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter, skalade och hackade i större bitar
  • 1 dl rödvin eller vatten

Instruktioner

  • Placera lergrytan inklusive locket under vattenytan i kallt vatten. Låt stå så i minst 20 minuter! Fortsätt gärna med receptet under tiden.
  • Blanda ihop kryddor, tomatsås, honung, och dijonsenap, och gnid in fläskkarrén med blandningen. Använd gärna en plastpåse där det hela tillsätts och där det verkligen kan marineras och masseras in.
  • Hacka paprika, skala och hacka morötterna och den gula löken i grova bitar. Skala och krossa vitlökarna. När lergrytan stått klart i vattnet, lägg alla grönsaksbitarna nederst i lergrytan. Häll rödvinet eller vattnet ovanpå.
  • Lägg köttet med marineringen ovanpå grönsakerna i lergrytan. Få med så mycket av marineringen som möjligt!
  • Sätt på locket på lergrytan och ställ in den i mitten av en kall ugn. Sätt sedan på ugnen på 125°C och låt tillagas i cirka fem timmar. Påbörja valfria tillbehör lagom till serveringen.
  • Färdigt! Ta upp köttet ur lergrytan och dra isär det på en skärbräda med två gafflar. Valfritt: Ta vara på vätskan i lergrytan och överför till en kastrull. Koka upp tillsammans med 3 dl grädde och rör om och låt sjuda till önskad tjockhet. En god sås att servera till!
  • Färdigt! Njut av din pulled pork i lergryta!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Pulled pork i lergryta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar