Vindruvsmarmelad – Recept

4/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på vindruvsmarmelad. Det går att göra med antingen röda eller gröna druvor!

Vindruvsmarmelad är en läcker och mångsidig skapelse som ger dig en chans att njuta av färska druvors naturliga sötma på ett helt nytt sätt. Oavsett om du föredrar röda eller gröna vindruvor, är denna marmelad en perfekt balans mellan sötma och friskhet som kan användas för att lyfta dina favoriträtter och tilltugg till en helt ny nivå.

För den extra kreativa kocken kan denna vindruvsmarmelad även användas som en bas för olika recept. Varför inte använda den till frukosten, brunchen, i efterrätter och desserter, eller till ostbrickanl? Möjligheterna är obegränsade, och din hemlagade vindruvsmarmelad är den perfekta kompanjonen som kommer att lyfta smaken på många av dina favoritkreationer.

För att börja med din vindruvsmarmelad, är det viktigt att använda färska vindruvor. Skölj dem noggrant och ta bort stjälkarna. Dela druvorna på mitten och ta bort eventuella kärnor. Denna förberedelse gör att du kan skapa en slät och silkeslen marmelad utan besvär.

I en kastrull kombinerar du dina färska druvor med strösocker och färskpressad citronsaft. Låt blandningen sjuda på medelvärme, och se till att röra om då och då. Under de kommande 25-30 minuterna kommer du att se hur marmeladen gradvis tjocknar och druvorna bryts ner till en härligt krämig konsistens. För att testa om marmeladen är redo, kan du använda en kall sked eller tallrik och se hur den rinner eller håller sig fast. Detta ger dig en klar uppfattning om när marmeladen har uppnått önskad konsistens.

När din vindruvsmarmelad har nått önskad konsistens, tar du bort kastrullen från värmen och låter den svalna något. Du har också möjlighet att lyfta smaken genom att tillsätta vaniljextrakt, vilket ger marmeladen en subtil och lockande arom.

Vill du ha en slätare konsistens på din marmelad? Oroa dig inte – en stavmixer är din bästa vän. Använd den för att mixa marmeladen till önskad konsistens och skapa en jämn och silkeslen delikatess som är redo att avnjutas.

När du har skapat din perfekta vindruvsmarmelad är det dags att bevara den på bästa möjliga sätt. Häll den i en ren och steriliserad burk för att säkerställa att den håller sig färsk och smakrik under längre tid. Den färdiga marmeladen är redo att användas som ett smakrikt tillbehör till dina frukostmackor, som en topping på yoghurt eller i bakverk.

Med en hållbarhet på upp till tre veckor i kylskåpet, ger din hemgjorda vindruvsmarmelad dig en smak av säsongsfärskhet när du önskar det. Ta lite söta druvor och låt dem skapa en sensationell marmelad som är redo att göra din matupplevelse ännu mer minnesvärd.

Receptet hittas här nedanför! Smaklig marmelad och trevlig dag önskar jag er alla!

Vindruvsmarmelad

Receptet – Så gör du:

Vindruvsmarmelad

4/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna vindruvsmarmelad smälter saftiga druvor smälter samman med en balanserad touch av sötma och friskhet från citron. En perfekt perfekt marmelad för rostat bröd, till ostbrickan, och riktigt fint att ge bort en burk i gåva!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g färska vindruvor röda eller gröna, sköljda och avstjälkade
  • 1 dl strösocker
  • Saft från 1/2 citron
  • 1 tsk vaniljextrakt valfritt

Instruktioner

  • Dela de sköljda och avstjälkade druvorna på mitten och ta bort eventuella kärnor.
  • I en kastrull, kombinera druvorna, strösockret och citronsaften.
  • Låt blandningen sjuda på medelvärme, rör om då och då. Marmeladen kommer att tjockna och druvorna kommer att brytas ner, det tar cirka 25-30 minuter. Testar gärna konsistensen på en kall sked eller tallrik för att se om den rinner eller håller sig fast, och huruvida den är klar eller behöver några minuter till.
  • När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna något. Om du vill, tillsätt vaniljextrakt och rör om väl.
  • Om du vill ha en slätare marmelad, använd en stavmixer för att mixa marmeladen till önskad konsistens.
  • Färdigt! Häll den färdiga marmeladen i en ren och steriliserad burk för bästa möjliga hållbarhet. Håller sig god i kylskåpet i upp till 3 veckor.
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Vindruvsmarmelad

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar