Banankaka i långpanna – Recept

4.8/5 baserat på 6 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på banankaka i långpanna!

Här är en ljuvligt god, enkel och snabb banankaka som görs i en klassisk långpanna, cirka 30×40 cm. Att toppa med hela bananer som på bilden är frivilligt!

Denna banankaka i långpanna är så enkel att göra och praktisk då det bara är att skära upp i rutor. Riktigt händigt och perfekt till frukosten, kaffet eller théet, mellanmålet, eller en liten kvällsdessert.

En bra idé kan vara att frysa in en del av banankakan. I frysen håller den i 3 månader. Denna banankaka kan också förvaras i cirka 5 dagar i en lufttät behållare i rumstemperatur.

Ett bra sätt att använda mogna bananer är just att göra en banankaka i långpanna. Det går även snabbare än andra typer av banankaka, vilket gör att jag verkligen gillar långpannemetoden.

Kort sagt älskar jag denna banankaka i långpanna och rekommenderar den starkt. Så enkel och så värd att göra.

Banankaka i långpanna

Receptet – Så gör du:

Banankaka i långpanna

4.8/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Här är en ljuvligt god, enkel och snabb banankaka som görs i en klassisk långpanna, cirka 30×40 cm. Att toppa med hela bananer som på bilden är frivilligt!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 långpanna

Ingredienser
 

  • 6 st bananer, mogna
  • 8,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st liten nypa salt
  • 130 g smör, rumstempererat
  • 4 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl yoghurt (naturell eller vanilj)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Klä en långpanna med bakplåtspapper, cirka 30×40 cm, och ställ åt sidan.
  • Skala och mosa bananerna i en skål med en gaffel.
  • I en annan skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke genom att röra om.
  • I en annan skål, vispa socker, rumstempererat smör och vaniljsocker tills det blir ljust och fluffigt, gärna med elvisp då det är enklast. Knäck ner ett ägg i taget och vispa efter varje. Tillsätt sedan de mosade bananerna, och yoghurt. Rör om.
  • Tillsätt till sist de torra ingredienserna till de våta ingredienserna och rör om till en enhetlig, jämn smet.
  • Fyll din långpanna med smeten och bre ut jämnt. Om du vill kan du skära upp två bananer på längden och sätta överst på banankakan som på receptbilden, men detta är valfritt.
  • Grädda i mitten av ugnen på 180°C i 20-22 minuter. En tandpetare som sticks ned i kakan ska inte bli degig.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna. Skär upp i rutor.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Banankaka i långpanna

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar