I denna vindruvsmarmelad smälter saftiga druvor smälter samman med en balanserad touch av sötma och friskhet från citron. En perfekt perfekt marmelad för rostat bröd, till ostbrickan, och riktigt fint att ge bort en burk i gåva!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 25 minuterminuter
Totalt 35 minuterminuter
Portioner 1burk
Ingredienser
500gfärska vindruvorröda eller gröna, sköljda och avstjälkade
1dlströsocker
Saft från 1/2 citron
1tskvaniljextraktvalfritt
Instruktioner
Dela de sköljda och avstjälkade druvorna på mitten och ta bort eventuella kärnor.
I en kastrull, kombinera druvorna, strösockret och citronsaften.
Låt blandningen sjuda på medelvärme, rör om då och då. Marmeladen kommer att tjockna och druvorna kommer att brytas ner, det tar cirka 25-30 minuter. Testar gärna konsistensen på en kall sked eller tallrik för att se om den rinner eller håller sig fast, och huruvida den är klar eller behöver några minuter till.
När marmeladen har nått önskad konsistens, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna något. Om du vill, tillsätt vaniljextrakt och rör om väl.
Om du vill ha en slätare marmelad, använd en stavmixer för att mixa marmeladen till önskad konsistens.
Färdigt! Häll den färdiga marmeladen i en ren och steriliserad burk för bästa möjliga hållbarhet. Håller sig god i kylskåpet i upp till 3 veckor.