Vegansk chokladtårta – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vegansk chokladtårta.

Detta bra veganska chokladtårterecept är snabbt och enkelt utan en massa ovanliga ingredienser. Det är äggfritt och mjölkfritt, och kräver bara en handfull ingredienser som de flesta oftast har nära till hands!

Vegansk chokladtårta

Det är faktiskt svårt att tro att denna tårta är vegansk sett till konsistens och smak, men det är den. Den passar utmärkt som vegansk födelsedagstårta, festtårta eller vardagstårta!

Tårtan är snabb att göra och har en rik chokladsmak. Om du inte nämner för dina gäster att det är veganskt skulle de ärligt talat aldrig veta!

Det här är en läcker och fuktig vegansk chokladtårta! Och väldigt enkel att göra, vissa veganska tårtor kräver oerhört mycket dyra ingredienser.

Vegansk chokladtårta

Förvaring

Den här tårtan är frysbar: du kan frysa de tårtan i upp till 1 månad.

Kakan förvaras bäst på köksbänken i upp till 5 dagar. Du behöver inte slå in den ordentligt, men en kakform ser till att de skurna kanterna inte torkar ut och håller den ren.

Vegansk chokladtårta

Receptet – Så gör du:

Vegansk chokladtårta

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta bra veganska chokladtårterecept är snabbt och enkelt utan en massa ovanliga ingredienser. Det är äggfritt och mjölkfritt, och kräver bara en handfull ingredienser som de flesta oftast har nära till hands!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 3 dl vegansk mjölk (soja, mandel etc…)
  • 1 msk citronsaft (eller äppelcidervinäger eller vitvinäger)
  • 150 g veganskt smör
  • 3 msk av antingen gyllene sirap/majssirap/agave/lönnsirap
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 4 msk kakaopulver
  • 3 tsk bakpulver

För frostingen (gör en dubbel sats om du även vill ha frosting på kakans sidor)

  • 75 g veganskt smör (rumstempererat)
  • 3 dl florsocker
  • 4 msk kakaopulver
  • 2 msk vatten

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180°C. Smörj lätt 2 stycken 20 centimeters runda bakformar.
  • Rör ner citronsaften (eller vinägern) i mjölken och ställ åt sidan för att tjockna.
  • Smält smör och sirap i en kastrull på medelvärme. Ställ åt sidan för att svalna något.
  • Sikta mjöl, kakao, strösocker och bakpulver i en stor bunke och vispa ihop.
  • Häll mjölken och den smälta margarinblandningen över mjölblandningen och rör om väl tills det blir en slät smet.
  • Fördela blandningen mellan de två förberedda formarna och grädda i 30-35 minuter eller tills ett insatt spett eller tandpetare kommer ut rent.
  • Låt kakorna svalna i formarna i 5 minuter och vänd sedan upp på ett galler för att låta svalna helt.
  • Under tiden, gör glasyren, genom att slå ihop alla ingredienser till en jämn smet.
  • När kakorna är helt kalla, smörj hälften av glasyren på toppen av en kaka och placera den andra ovanpå. Bred ut resterande glasyr över toppen av kakan.
  • Njut!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Vegansk chokladtårta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar